Wyliczenie zadania z prawdopodobieństwa dla laika

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wyliczenie zadania z prawdopodobieństwa dla laika

Post autor: myther »

Przy danych:
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B')= \frac{3}{4}}\)

Oblicz: \(\displaystyle{ P(A'),P(B-(A \cap B))}\).

Jak to powyliczać? Dziękuję z góry za wskazówki i pomoc wszelaką
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyliczenie zadania z prawdopodobieństwa dla laika

Post autor: piasek101 »

Chyba (ostatnio) widziałem kilka takich w Twoim wykonaniu - co Ci się w tym nie podoba ?

[edit] Poczytałem - dane mi się nie podobają (tak jak kiedyś).
as10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2011, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Wyliczenie zadania z prawdopodobieństwa dla laika

Post autor: as10 »

myther pisze: \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cup B')= \frac{3}{4}}\)
Za duzo danych badz dane sprzeczne:
winno:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)+P(A' \cup B')=1}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyliczenie zadania z prawdopodobieństwa dla laika

Post autor: piasek101 »

Przecież już o tym pisałem.
as10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2011, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

Wyliczenie zadania z prawdopodobieństwa dla laika

Post autor: as10 »

moze koledze bardziej sie pomoze jesli sie bedzie precyzyjnym - ot i wszystko. Pzdr.
ODPOWIEDZ