Wiedząc że \(\displaystyle{ P(x=-1)=P(x=4)=0.25}\) dobierz wartości parametrów a i b tak aby funkcja \(\displaystyle{ F(x)}\) była dystrubuantą zmiennej losowej X.
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0 \ dla \ x \le -1\\ a \ dla \ x \in (-1;2>\\ \frac{x}{8} \ dla \ x \in (2;4> \\ \frac{x}{8}-b \ dla \ x \in (4;6> \\ 1 \ dla \ x>6 \end{cases}}\)
Mam problem z rozwiązaniem tego typu zadania, kolokwium się zbliża i jeśli mi się trafi ten typ zadania to nie wiem jak go rozwiązać. Proszę o pomoc, bo najlepiej się uczę patrząc na rozwiązanie zadanie bo widzę skąd co się bierze
Dystrubuanta zmiennej losowej X
Dystrubuanta zmiennej losowej X
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 14:33 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Spacja to w LaTeXu '\'. Prosze starać się umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] nawet proste wyrażenia.
Powód: Poprawa wiadomości. Spacja to w LaTeXu '\'. Prosze starać się umieszczać wewnątrz klamer
Dystrubuanta zmiennej losowej X
\(\displaystyle{ P(x=-1)=P(x=4)=0.25}\)
Ten warunek zapisz w języku dystrybuanty
Ten warunek zapisz w języku dystrybuanty
Dystrubuanta zmiennej losowej X
Zrób to co napisałemmiodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ P(x=-1)=P(x=4)=0.25}\)
Ten warunek zapisz w języku dystrybuanty
Dystrubuanta zmiennej losowej X
czyli mam rozumieć że:
\(\displaystyle{ 0.25=a}\)
a
\(\displaystyle{ \frac{x}{8} -b=0.25\ wiec\ dla\ x=4 \Rightarrow \frac{4}{8}-b=0.25}\)
czy dobrze rozumuję?-- 11 sty 2011, o 20:05 --to wieć jak mam to zrobić, proszę o pomoc
\(\displaystyle{ 0.25=a}\)
a
\(\displaystyle{ \frac{x}{8} -b=0.25\ wiec\ dla\ x=4 \Rightarrow \frac{4}{8}-b=0.25}\)
czy dobrze rozumuję?-- 11 sty 2011, o 20:05 --to wieć jak mam to zrobić, proszę o pomoc