1.W sali egzaminacyjnej w sposób losowy usiądzie w jednym rzędzie sześciu zdających, w tym Bolek i Lolek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Bolek i Lolek nie usiądą obok siebie?
2.Spośród wszystkich liczb trzycyfrowych wybieramy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a)A-wyciągnięto liczbę podzielną przez 5
b)B-wyciągnięto liczbę, w której cyfra setek i jedności jest taka sama
c)C-wyciągnięto liczbę mniejszą od 477.
Proszę o pomoc.
Zadania z prawdopodobieństwem
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 sie 2005, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 16 razy
Zadania z prawdopodobieństwem
zad1 omega w tym zadaniu wychodzi \(\displaystyle{ P_{6}=6!}\)
zrobmy to na zdarzenia przciwne czyli policzmy najpierw prawdopodobienstwo dla ktorego usiada obok siebie moc zbioru A'=5!, zatem \(\displaystyle{ P(A')=\frac{5!}{6!}=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=\frac{5}{6}}\)
zrobmy to na zdarzenia przciwne czyli policzmy najpierw prawdopodobienstwo dla ktorego usiada obok siebie moc zbioru A'=5!, zatem \(\displaystyle{ P(A')=\frac{5!}{6!}=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=\frac{5}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:21
- Płeć: Kobieta
Zadania z prawdopodobieństwem
hej mam problem pomozecie mi
takie jest zadanie :
w grupie 200 osob 65% uczy sie jezyka angielskiego , 47 % uczy sie jezyka rosyjskiego a 30% uczy sie obu jezykow . Oblicz prawdopodobienstwo ze losowo wybrana osoba z tej grupy nie uczy sie zadnego jezyka?
z gory dziekuje Pomozcie
takie jest zadanie :
w grupie 200 osob 65% uczy sie jezyka angielskiego , 47 % uczy sie jezyka rosyjskiego a 30% uczy sie obu jezykow . Oblicz prawdopodobienstwo ze losowo wybrana osoba z tej grupy nie uczy sie zadnego jezyka?
z gory dziekuje Pomozcie