W pudełku jest....

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Maturzysta_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 sty 2011, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kramkowo

W pudełku jest....

Post autor: Maturzysta_PL »

Witam mam takie 2 zadania:

1) W Pudełku jest 12 cukierków czekoladowych, 7 Miętowych, a pozostałe są owocowe. Gdybyśmy wyjęli losowo cukierka z pudełka to prawdopodobieństwo tego że będzie to cukierek miętowy jest równe 0,2. oblicz ile cukierków owocowych jest w pudełku.

2)W pewnym zbiorze omega dane są dwa zdarzenia A i B o właściwościach:
a)\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{7} \ \ P(B')=\frac{4}{5} \ \ P(A \cup B)=\frac{4}{7}}\) Oblicz \(\displaystyle{ P( A \cap B)}\)
b)\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,3 \ \ P(A')=0,3 \ \ P(B')=0,8}\) Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\)

Nie chodzi mi o rozwiązanie tych zadań, a żebyście wyjaśnili mi jak to się rozwiązuje (może być na przykładzie innych podobnych zadań).
Z góry bardzo dziękuje.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 07:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

W pudełku jest....

Post autor: irena_1 »

1.
x- ilość cukierków owocowych

Tę liczbę znajdziesz z równania:
\(\displaystyle{ \frac{7}{12+7+x}=0,2\\\frac{7}{19+x}=\frac{1}{5}\\35=19+x\\x=16}\)

2.
a)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)

Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ P(A\cup\ B)=P(A)+P(B)-P(A\cap\ B)}\)

b)
Podobnie:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')\\P(B)=1-P(B')}\)

I z tego samego wzoru
Maturzysta_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 sty 2011, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kramkowo

W pudełku jest....

Post autor: Maturzysta_PL »

Dziękuję bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ