Przy danych oblicz

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Przy danych oblicz

Post autor: myther »

Przy danych : \(\displaystyle{ P(A')= \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{5}}\) \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{4}}\) , oblicz

\(\displaystyle{ P(A \cup B)= \frac{29}{60}}\)
\(\displaystyle{ P(B \setminus A)= \frac{1}{15}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B')=?}\)

Wyliczyłem te dwa pierwsze (dobrze?), jak wyliczyć to trzecie? Dziekuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2011, o 22:42 przez myther, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przy danych oblicz

Post autor: piasek101 »

myther pisze:Przy danych : \(\displaystyle{ P(A')= \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{5}}\) \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\) , oblicz
Coś nie gra z danymi.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Przy danych oblicz

Post autor: myther »

Poprawiłem, roztargniony jestem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przy danych oblicz

Post autor: piasek101 »

1) ok

2) nie

\(\displaystyle{ P(B\setminus A)=P(B)-P(A\cap B)}\)

3)
\(\displaystyle{ =P(A)-P(A\cap B)}\)
ODPOWIEDZ