Rachunek prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Raskolnikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 sty 2011, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Raskolnikov »

Cześć, trafiło mi się zadanko z którym mam problem. Nie potrzebuję rozwiązania, wystarczy wzorek albo wskazówka:

mam\(\displaystyle{ P_{A} =0,3 ; P_{A \cap B} =0,1 ; P _{A' \cap B'} =0,3}\)

Zapomniałem dodać, że potrzebuje \(\displaystyle{ P_{B}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: piasek101 »

Narysuj takie kółeczka (diagram Venna) - moze zobaczysz co i jak.
Raskolnikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 sty 2011, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Raskolnikov »

Wynik wyszedł poprawnie, ale śmiem sądzić, że coś zrobiłem źle. Czy\(\displaystyle{ P_{A' \cap B'}}\) jest częścia która jest na zewnątrz zbioru\(\displaystyle{ A}\) i\(\displaystyle{ B}\), czy jest to pole, które znajduję się poza \(\displaystyle{ P_{A \cap B}}\)?
Jako \(\displaystyle{ P_{A'\cap B'}}\) przyjąłem to co leży poza zbiorami\(\displaystyle{ A}\) i\(\displaystyle{ B}\). Czy dobrze to zinterpretowałem?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: piasek101 »

Jeśli P to nigdzie nie leży.

Co do \(\displaystyle{ A'\cap B'}\) to leży na zewnątrz obu kółek.
ODPOWIEDZ