Witam.
Mam prośbę o pomoc w tym zadaniu :
Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A') = \frac{1}{3} , P(A \cap B)= \frac{1}{4} , P(A \cup B)=2/3.}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ P(B) , P(A \cap B') , P(B \setminus \ A).}\)
Wyszło mi, że :
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B') = 0}\)
\(\displaystyle{ P(B \setminus A) = 1}\)
(lub 2 ostatnie wyniki, tj. 0 i 1 na odwrót, ale w każdym razie tak jakoś wyszło.)
Czy to jest dobrze?
Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa
Tak.Fengson pisze: \(\displaystyle{ P(B) = \frac{1}{4}}\)
Tak jakoś czyli wg Ciebie jak?Fengson pisze: \(\displaystyle{ P(A \cap B') = 0}\)
\(\displaystyle{ P(B \setminus A) = 1}\)
(lub 2 ostatnie wyniki, tj. 0 i 1 na odwrót, ale w każdym razie tak jakoś wyszło.)
Czy to jest dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa
Tak mi wyszło tylko nie pamiętam już gdzie mi wyszło 0 a gdzie 1.
Odpowiedź jest dobra?
Odpowiedź jest dobra?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa
Nie. A dokładniej jedna z tych liczb jest dobra tzn.
\(\displaystyle{ P(B \setminus A) = 0}\)
Zauważ, że część wspólna 2 zbiorów nie może być większa niż każdy z nich z czego wynika, że np.
\(\displaystyle{ P(A \cap B') \le P(A)= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B \setminus A) = 0}\)
Zauważ, że część wspólna 2 zbiorów nie może być większa niż każdy z nich z czego wynika, że np.
\(\displaystyle{ P(A \cap B') \le P(A)= \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
Aksjomatyczna definicja prawdopodobieństwa
Czy zatem \(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A \setminus B)}\) ?
A dalej \(\displaystyle{ P(A \setminus B) = P(A) - P(A \cap B) = \frac{2}{3} - \frac{1}{4} = \frac{8}{12} - \frac{3}{12} = \frac{5}{12}}\) ?
A dalej \(\displaystyle{ P(A \setminus B) = P(A) - P(A \cap B) = \frac{2}{3} - \frac{1}{4} = \frac{8}{12} - \frac{3}{12} = \frac{5}{12}}\) ?