W urnie są kule białe, czarne i niebieskie...
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
W urnie są kule białe, czarne i niebieskie...
W urnie znajdują się kule białe, czarne i niebieskie. Losujemy jedną kulę. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej lub czarnej jest czterokrotnie mniejsze niż prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej lub niebieskiej. Wiedząc, że co ósma kula jest czarna, oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
W urnie są kule białe, czarne i niebieskie...
b; c; n - ilości kul
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 4 \left(\frac{b}{c+b+n}+\frac{c}{c+b+n}\right)=\frac{b}{b+c+n}+\frac {n}{b+c+n}}\)
Do wyznaczenia \(\displaystyle{ \frac{b}{b+c+n}}\) - wykorzystać dane z zadania.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ 4 \left(\frac{b}{c+b+n}+\frac{c}{c+b+n}\right)=\frac{b}{b+c+n}+\frac {n}{b+c+n}}\)
Do wyznaczenia \(\displaystyle{ \frac{b}{b+c+n}}\) - wykorzystać dane z zadania.