Losowanie kul z urny bez zwracania - prawdopodobieństwo.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prezes2bt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 sty 2011, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radzionków

Losowanie kul z urny bez zwracania - prawdopodobieństwo.

Post autor: prezes2bt »

Witam. Mam następujące zadanie które rozwiązałem i będę wdzięczny za sprawdzenie i skorygowanie ewentualnych błędów. "W urnie znajdują się \(\displaystyle{ 3}\) kule białe i \(\displaystyle{ 4}\) kule czarne. Jakie jest prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia \(\displaystyle{ B}\) polegającego na otrzymaniu dwóch kul białych, przy założeniu, że losujemy z urny dwa razy i po pierwszym losowaniu kula nie zostaje zwrócona do urny?"

Moje rozwiązanie:

\(\displaystyle{ \Omega=7\cdot 6}\) ponieważ za pierwszym razem będziemy mieli \(\displaystyle{ 7}\) kul a za drugim już tylko \(\displaystyle{ 6}\);
zdarzenie \(\displaystyle{ B= 3\cdot 2}\) ponieważ pierwsze losowanie będzie mogło nam dać jedną z \(\displaystyle{ 3}\) białych a drugie już tylko jedną z \(\displaystyle{ 2}\) pozostałych;
prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ B= \frac{3\cdot 2}{7 \cdot 6}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{3}{14}}\)

Za poprawienie i ewentualne wskazówki gdzie popełniłem błąd będę bardzo wdzięczny. Dodam iż tego typu zadania sprawiają mi ogromny problem.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 22:55 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Losowanie kul z urny bez zwracania - prawdopodobieństwo.

Post autor: cosinus90 »

\(\displaystyle{ \frac{3\cdot 2}{7 \cdot 6} = \frac{3}{14}}\)
Tu na pewno

Reszta dobrze.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 23:26 przez cosinus90, łącznie zmieniany 1 raz.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Losowanie kul z urny bez zwracania - prawdopodobieństwo.

Post autor: mat_61 »

\(\displaystyle{ \frac{3\cdot 2}{7 \cdot 6} \neq \frac{3}{14}}\)
prezes2bt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 sty 2011, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radzionków

Losowanie kul z urny bez zwracania - prawdopodobieństwo.

Post autor: prezes2bt »

Widać już spałem skoro tak "pięknie" to skróciłem. Oczywiście wg moich obliczeń powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\). Czyli jest to poprawny wynik tak?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Losowanie kul z urny bez zwracania - prawdopodobieństwo.

Post autor: mat_61 »

Tak.
ODPOWIEDZ