Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Post autor: anika91 »

Zmienna losowa X ma dystrybuantę określoną wzorem

\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 , dla x<1 \\0,5(x-1) , dla 1 \le x < 2 \\ A ,dla x \ge 2\end{cases}}\)

jak to mam zrobić ? Liczyć pochodną ? :/ Serdecznie dziękuje za pomoc, jutro mam kolokwium a nie rozumiem tego
miodzio1988

Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Zerknij na definicje i sprawdzaj warunki
anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Post autor: anika91 »

Czytam ale dalej nie rozumiem... :/ można prosić o pokazanie na przykładzie jakimś ? Jakbym miała gęstość i szukała jakiejś stałej liczyłam \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty }f(x)=1}\)
miodzio1988

Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Post autor: miodzio1988 »

Jaka jest definicja dystrybuanty? Jakie 3 warunki muszą być spełnione aby dana funkcja była dystrybuantą?
anika91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 67 razy

Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Post autor: anika91 »

Niemalejąca prawostronnie ciągła.... CZYLI .. : /
miodzio1988

Dystrybuanta - znajdź wartość stałej

Post autor: miodzio1988 »

No dalej brakuje czegoś.
ODPOWIEDZ