W pewnym technikum sa 3 klasy trzecie IIIA IIIB IIIC

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kooonik7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brzeznica

W pewnym technikum sa 3 klasy trzecie IIIA IIIB IIIC

Post autor: kooonik7 »

W pewnym technikum sa 3 klasy trzecie IIIA IIIB IIIC w klasie IIIA jest 7 dziewczat 18 chlopcow w IIIB 3 dziewczyny 27 chlopcow w IIIC 12 dziewczyn 28 chlopcow sposrod trzecioklsistow nlezy wybrac 1 osobe do smorzadu szklonego. Ucznia postanowiono wybrac w nastepujacy sposob- rzucona bedzie szescienna kostaka do gry i jesli wypdnie 1 oczko to losujemy osobe z klasy IIIA jesli wypadnie 5 lub 6 to losujemy osobe z IIIB w przeciwnym razie losujemy osobe z kl IIIC. Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania w ten sposob
a) uczni klasy IIIc
b)chłopca
c) dziewczyny z klasy IIIb
ivanoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 29 gru 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Pomógł: 8 razy

W pewnym technikum sa 3 klasy trzecie IIIA IIIB IIIC

Post autor: ivanoo »

Ad a
Doświadczenie-rzut raz sześcienną kostką
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6}\)

Zdarzenie A- na kostce wypadnie 2, 3 lub 4 w jednym rzucie
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=3}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\)

Ad b
Prawdopodobieństwo całkowite

\(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{6} \cdot \frac{18}{25} + \frac{1}{3} \cdot \frac{27}{30} + \frac{1}{2} \cdot \frac{28}{40} = \frac{72+180+210}{600} = \frac{462}{600}= \frac{77}{100}}\)

Ad c
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{30} = \frac{1}{30}}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ