Prawdopodobienstwo i wielokąt

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Prawdopodobienstwo i wielokąt

Post autor: dwukwiat15 »

Wielokąt wypukły ma n wierzchołków, spośród których losujemy jednocześnie 2 . Jakie musi być n , aby prawdopodobieństwo , że wylosowane wierzchołki wyznaczą przekątną tego wielokąta było równe 0,9 ?

Prosze jezeli mozna o dokladny tok rozumowania
Awatar użytkownika
d(-_-)b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Pomógł: 98 razy

Prawdopodobienstwo i wielokąt

Post autor: d(-_-)b »

\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={n\choose 2}=\frac{(n-1)*n}{2}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=\frac{(n-1)*n}{2}-n=\frac{(n-3)*n}{2}}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{(n-3)}{n-1)}}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{9}{10}}\)

czyli

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{(n-3)}{n-1)}=\frac{9}{10}}\)

ostatecznie dostajemy, ze \(\displaystyle{ n=21}\)
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Prawdopodobienstwo i wielokąt

Post autor: dwukwiat15 »

jedyne co rozumiem to moc omegi jaka jest nic poza tym sądze ze mozna by bylo losowac z takiego zbioru n*(n-3)/2 w zdarzeniu A co ty na to ?
ODPOWIEDZ