Określmy miary na prostej
\(\displaystyle{ \mu_n=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=0}^{n-1}\delta_{\frac{n-i}{n}},}\)
gdzie \(\displaystyle{ \delta_x}\) to miara Diraca skupiona w punkcie \(\displaystyle{ x.}\)
Zbadać słabą zbieżność ciągu \(\displaystyle{ (\mu_n).}\)
Wydaje się, że będzie zbiegał do miary Lebesgue'a na \(\displaystyle{ [0,1]}\) ale nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Słaba zbieżność miar na prostej
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Słaba zbieżność miar na prostej
Jest taki fakt, że słaba zbieżność ciągu miar Radona \(\displaystyle{ \mu_{n}}\) do miary \(\displaystyle{ \mu}\) jest równoważna warunkowi (\(\displaystyle{ U}\)-zbiór otwarty):
\(\displaystyle{ \liminf_{n\to \infty} \mu_{n}(U) \ge \mu(U)}\).
A że zbiory otwarte na prostej to przeliczalne sumy przedziałów, to wystarczy sprawdzić tę nierówność dla jednego przedziału, co nie powinno być trudne (ale nie sprawdzałem).
\(\displaystyle{ \liminf_{n\to \infty} \mu_{n}(U) \ge \mu(U)}\).
A że zbiory otwarte na prostej to przeliczalne sumy przedziałów, to wystarczy sprawdzić tę nierówność dla jednego przedziału, co nie powinno być trudne (ale nie sprawdzałem).
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Słaba zbieżność miar na prostej
Elegancko wychodzi dla przedziałów o końcach wymiernych i to już chyba wystarczy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Słaba zbieżność miar na prostej
To ja jeszcze może trochę rozwinę. Żeby z nierówności dla jednego przedziału przejść do nierówności dla dowolnego zbioru otwartego wypada jeszcze skorzystać z lematu Fatou.
Swoją drogą, to nie wiem, czy korzystasz z tej samej definicji słabej zbieżności miar, co ja. W każdym razie ja znam taką: ciąg \(\displaystyle{ \mu_{n}}\) miar Radona (w tym przypadku na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)) jest słabo zbieżny do miary \(\displaystyle{ \mu}\), jeśli dla dowolnej \(\displaystyle{ f\in C_{c}(\mathbb{R})}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \int f d\mu_{n} = \int f d\mu}\).
No to w naszym przypadku wystarczy sobie przypomnieć, że istnieje takie coś jak całka Riemanna.
Swoją drogą, to nie wiem, czy korzystasz z tej samej definicji słabej zbieżności miar, co ja. W każdym razie ja znam taką: ciąg \(\displaystyle{ \mu_{n}}\) miar Radona (w tym przypadku na \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)) jest słabo zbieżny do miary \(\displaystyle{ \mu}\), jeśli dla dowolnej \(\displaystyle{ f\in C_{c}(\mathbb{R})}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \int f d\mu_{n} = \int f d\mu}\).
No to w naszym przypadku wystarczy sobie przypomnieć, że istnieje takie coś jak całka Riemanna.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Słaba zbieżność miar na prostej
Ciężko, nie widzę jak zastosować tu Lemat Fatou.
Przez słabą zbieżność miar probabilistycznych \(\displaystyle{ \mu_n \Rightarrow \mu}\) rozumiem zbieżność całek Lebesgue'a
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \int f d\mu_n= \int f d\mu}\)
dla dowolnych ciągłych, ograniczonych funkcji \(\displaystyle{ f.}\)
W tym zadaniu miary będą określone na \(\displaystyle{ Borel(\mathbb{R}).}\)
Wydaje mi się, że używasz tej samej tylko nigdy się nie spotkałem z taką dla miar Radona.
\(\displaystyle{ C_{c}(\mathbb{R})}\) to funkcje ciągłe, ograniczone jak u mnie?
Przez słabą zbieżność miar probabilistycznych \(\displaystyle{ \mu_n \Rightarrow \mu}\) rozumiem zbieżność całek Lebesgue'a
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \int f d\mu_n= \int f d\mu}\)
dla dowolnych ciągłych, ograniczonych funkcji \(\displaystyle{ f.}\)
W tym zadaniu miary będą określone na \(\displaystyle{ Borel(\mathbb{R}).}\)
Wydaje mi się, że używasz tej samej tylko nigdy się nie spotkałem z taką dla miar Radona.
\(\displaystyle{ C_{c}(\mathbb{R})}\) to funkcje ciągłe, ograniczone jak u mnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Słaba zbieżność miar na prostej
\(\displaystyle{ C_{c}(\mathbb{R})}\) to ciągłe o zwartym nośniku, ale w tym przypadku na pewno nie ma różnicy. Po prostu jest tak, że przestrzeń sprzężona do \(\displaystyle{ C_{c}(\mathbb{R})}\) to miary Radona, stąd z taką definicją się spotkałem.
Jeśli chodzi o ten lemat Fatou, to chodziło mi o coś takiego: Niech \(\displaystyle{ U}\) będzie zbiorem otwartym, to znaczy, że zapisuje się jako rozłączna suma przedziałów:
\(\displaystyle{ U = \bigcup_{m=1}^{\infty} A_{m}}\).
Oznaczmy \(\displaystyle{ a_{nm} = \mu_{n}(A_{m})}\). Wtedy mamy następujący ciąg nierówności:
\(\displaystyle{ \mu(U) = \sum_{m=1}^{\infty} \mu(A_{m}) \le \sum_{m=1}^{\infty} \liminf_{n\to \infty} a_{nm} \le \liminf_{n\to \infty} \sum_{m=1}^{\infty} a_{nm} = \liminf_{n\to \infty} \mu_{n}(U)}\),
gdzie po drodze stosuję lemat Fatou dla miary liczącej.
Jeśli chodzi o ten lemat Fatou, to chodziło mi o coś takiego: Niech \(\displaystyle{ U}\) będzie zbiorem otwartym, to znaczy, że zapisuje się jako rozłączna suma przedziałów:
\(\displaystyle{ U = \bigcup_{m=1}^{\infty} A_{m}}\).
Oznaczmy \(\displaystyle{ a_{nm} = \mu_{n}(A_{m})}\). Wtedy mamy następujący ciąg nierówności:
\(\displaystyle{ \mu(U) = \sum_{m=1}^{\infty} \mu(A_{m}) \le \sum_{m=1}^{\infty} \liminf_{n\to \infty} a_{nm} \le \liminf_{n\to \infty} \sum_{m=1}^{\infty} a_{nm} = \liminf_{n\to \infty} \mu_{n}(U)}\),
gdzie po drodze stosuję lemat Fatou dla miary liczącej.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy