Prawdopodobieńtwo - losujemy dwie karty...
-
- Użytkownik
- Posty: 220
- Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock/Kraków
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Prawdopodobieńtwo - losujemy dwie karty...
Z talii 24 kart wylosowano dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie są koloru czerwonego lub obie są figurami?
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Prawdopodobieńtwo - losujemy dwie karty...
Oznaczmy zdarzenia:
Ω - wylosowano dokładnie dwie karty
A - wylosowano dwie karty, takie że obie są koloru czerwonego lub obie są figurami
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={24\choose 2}=276}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={12\choose 2}+{8\choose 2}=66+28=94}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{94}{276}=\frac{47}{138}}\)
Ω - wylosowano dokładnie dwie karty
A - wylosowano dwie karty, takie że obie są koloru czerwonego lub obie są figurami
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={24\choose 2}=276}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={12\choose 2}+{8\choose 2}=66+28=94}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{94}{276}=\frac{47}{138}}\)
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
Prawdopodobieńtwo - losujemy dwie karty...
Wydaje mi się, że w talii 24 kart jest 16 figur, a nie 8 tak jak to obliczył(a) d(-_-)b, ale może ja się mylę:) Pozdrawiam.
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Prawdopodobieńtwo - losujemy dwie karty...
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
musimy odjąć zatem część wspólną
czyli między innymi taki przypadek, że wylosujemy czerwoną figurę
musimy odjąć zatem część wspólną
czyli między innymi taki przypadek, że wylosujemy czerwoną figurę
- bartholdy
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
Prawdopodobieńtwo - losujemy dwie karty...
Wydaje mi się, że zapomniałeś o tym iż czerwone karty również mogą się mieszać z kartami czarnymi.
zostaje nam 8 kart czerwonych i 8 czarnych które należy sparować.
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{12\choose 2}+{8\choose 2}+8\cdot 8}{{24\choose 2}} = \frac{158}{276}}\)
Życzę wysokiej oceny na PW
Pozdrawiam.
zostaje nam 8 kart czerwonych i 8 czarnych które należy sparować.
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{12\choose 2}+{8\choose 2}+8\cdot 8}{{24\choose 2}} = \frac{158}{276}}\)
Życzę wysokiej oceny na PW
Pozdrawiam.