Mam kilka zadanek których rozwiązań nie jestem pewien. Jeśli znajdzie się ktoś tak miły że je rozwiąże będę niezmiernie wdzięczny. Oto one:
1. W urnie jest 11 kul białych i 9 czarnych. Wylosowano po kolei dwie kule,
ale jedną wyrzucono bez oglądania.
a) Jaka jest szansa, że druga kula jest biała? b) Druga kula jest biała. Jaka
jest szansa, że wyrzucona kula jest biała?
2. Leszek i Olek grają w ping-ponga aż do chwili, gdy jeden z nich uzyska 2
punkty przewagi. Jakie są szanse wygranej Leszka, jeśli wygrywa średnio dwie
piłki na trzy? Sprecyzuj założenia modelu gry.
3. Wykazać, że |P(A) − P(B)| P(A B) + P(B A).
4. Andrzejewscy i Zawadowie udali się z kocami o powierzchni odp. 2 m2 i
3 m2 do lasu o powierzchni 1 km2, w którymjest milion szczypawek.
a) Jaka jest szansa, że koc Zawadów jest wolny od szczypawek?
b) Dziecko Andrzejewskich krzyczy, że na kocu jest szczypawka. Jaka jest
szansa, że szczypawek jest tamwięcej ?
c) Jaka jest szansa, że na obu kocach jest tyle samo szczypawek?
Proszę pomóżcie
Poprawiłem temat. Zapoznaj się koniecznie z regulaminem . Uzo
4 zadania z prawdopodobieństwa
4 zadania z prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 1 gru 2006, o 17:04 przez amper, łącznie zmieniany 1 raz.
- doliva
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 33 razy
4 zadania z prawdopodobieństwa
Zadanie 1
a) \(\displaystyle{ \frac{11}{20} \frac{10}{19}+\frac{9}{20}\cdot \frac{11}{19}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{11}{20}\cdot \frac{10}{19}}\)
______________
Jeśli pomogłam proszę o punkt. Pozdrawiam.
a) \(\displaystyle{ \frac{11}{20} \frac{10}{19}+\frac{9}{20}\cdot \frac{11}{19}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{11}{20}\cdot \frac{10}{19}}\)
______________
Jeśli pomogłam proszę o punkt. Pozdrawiam.