wariacje z powtórzeniami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Martens92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 gru 2010, o 11:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wariacje z powtórzeniami

Post autor: Martens92 »

2. Ile istnieje wariacji dwuwyrazowych z powtórzeniami zbioru:

a) jednoelementowego,

b) czteroelementowego,

c) n – elementowego?



3. Rzucamy:

a) dwiema,

b) trzema,

c) czterema,

d) n symetrycznymi monetami.

Ile istnieje wszystkich możliwych wyników rzutu?



4. Rzucamy:

a) dwiema,

b) trzema,

c) czterema,

d) pięcioma,

e) n kostkami do gry.

Ile istnieje wszystkich możliwych wyników rzutu?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

wariacje z powtórzeniami

Post autor: mat_61 »

Na czym polega Twój problem ze zrobieniem tych zadań?

Korzystasz ze wzoru na wariacje z powtórzeniami wstawiając odpowiednie dane. Na przykład 4c) to 4-elementowa wariacja z powtórzeniami ze zbioru 6-elementowego.
Martens92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 gru 2010, o 11:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wariacje z powtórzeniami

Post autor: Martens92 »

Po prostu nie rozumiem tych zadań. Czytam definicje i przykłady w wielu książkach a jak mam zrobić zadanie to nie rozumiem.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

wariacje z powtórzeniami

Post autor: mat_61 »

Po prostu na podstawie treści zadania musisz określić wartości \(\displaystyle{ k}\) oraz \(\displaystyle{ n}\) dla podanych przykładów i wstawić te dane do wzoru, np.
2. Ile istnieje wariacji dwuwyrazowych (czyli k=2) z powtórzeniami zbioru:

a) jednoelementowego (czyli n=1),

b) czteroelementowego (czyli n=...),

c) n – elementowego? (czyli n=...)
Jeżeli rzucamy monetami to n=2, bo możemy uzyskać dwa możliwe wyniki rzutu, a jeżeli kostką, to n=...(?)
Martens92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 gru 2010, o 11:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: toruń

wariacje z powtórzeniami

Post autor: Martens92 »

dzięki
ODPOWIEDZ