Proszę o pomoc jeszcze w tym zadaniu:
Z talii liczącej 52 karty gracz losuje jedną kartę. Jeśli jest to karta czerwona rzuca monetą, jeśli pik rzuca kostką. Jeśli rzuca monetą wygrywa 5 zł wtedy gdy wypadnie orzeł. Jeśli rzuca kostką wygrywa 20 zł wtedy, gdy wypadnie szóstka. Jakie jest prawdopodobieństwo, że grając w tę grę dwa razy wygra co najmniej 20 zł?
talia kart, moneta i kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart, moneta i kostka
Wskazówka:
Żeby wygrać co najmniej 20 zł w dwóch grach trzeba co najmniej raz wyrzucić szóstkę. Możesz to zrobić korzystając z iloczynu p-stw, ewentualnie drzewka.
Żeby wygrać co najmniej 20 zł w dwóch grach trzeba co najmniej raz wyrzucić szóstkę. Możesz to zrobić korzystając z iloczynu p-stw, ewentualnie drzewka.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
talia kart, moneta i kostka
To jest drzewko dla jednej gry. Zgodnie z nim p-stwo wygrania w tej grze 20 zł. wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{6}= \frac{1}{24}}\)
natomiast p-stwo niewygrania 20 zł wynosi:
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{24}= \frac{23}{24}}\)
W tym zadaniu nie ma znaczenia rozpatrywanie czy wygramy 5 zł czy 0 zł w jakiejkolwiek grze ponieważ dla wygrania w dwóch grach co najmniej 20 zł musimy i tak wygrać co najmniej w jednej grze 20 zł. Musimy więc:
wygrać w 1-szej grze 20 zł i w 2-giej nie wygrać 20 zł lub nie wygrać w 1-szej grze 20 zł i wygrać w 2-giej 20 zł lub wygrać w 1-szej grze 20 zł i wygrać w 2-giej 20 zł.
Musisz więc obliczyć sumę iloczynów podanych p-stw.
Możesz oczywiście skorzystać z p-stwa zdarzenia przeciwnego (w żadnej grze nie wygramy 20 zł) - będzie troszeczkę mniej liczenia lub ze schematu Bernouliego (co najmniej jeden sukces w dwóch próbach lub dwie porażki w dwóch próbach przy skorzystaniu z p-stwa zdarzenia przeciwnego).
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{6}= \frac{1}{24}}\)
natomiast p-stwo niewygrania 20 zł wynosi:
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{24}= \frac{23}{24}}\)
W tym zadaniu nie ma znaczenia rozpatrywanie czy wygramy 5 zł czy 0 zł w jakiejkolwiek grze ponieważ dla wygrania w dwóch grach co najmniej 20 zł musimy i tak wygrać co najmniej w jednej grze 20 zł. Musimy więc:
wygrać w 1-szej grze 20 zł i w 2-giej nie wygrać 20 zł lub nie wygrać w 1-szej grze 20 zł i wygrać w 2-giej 20 zł lub wygrać w 1-szej grze 20 zł i wygrać w 2-giej 20 zł.
Musisz więc obliczyć sumę iloczynów podanych p-stw.
Możesz oczywiście skorzystać z p-stwa zdarzenia przeciwnego (w żadnej grze nie wygramy 20 zł) - będzie troszeczkę mniej liczenia lub ze schematu Bernouliego (co najmniej jeden sukces w dwóch próbach lub dwie porażki w dwóch próbach przy skorzystaniu z p-stwa zdarzenia przeciwnego).