Pomocy zapomniałem pracy domowej.
Rzucamy kostką do gry. Wśród poniższych zdarzeń znajdź pary zdarzeń przeciwnych. Jedno ze zdarzeń nie ma pary. Określ zdarzenie do niego przeciwne.
\(\displaystyle{ A_1}\) - Liczba oczek jest mniejsza od \(\displaystyle{ 5}\).
\(\displaystyle{ A_2}\) - Liczba oczek jest podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ A_3}\) - Liczba oczek jest liczbą pierwszą.
\(\displaystyle{ A_4}\) - Liczba oczek jest większa od \(\displaystyle{ 4}\).
\(\displaystyle{ A_5 = \{1,4,6\}}\)
\(\displaystyle{ A_6 = \{ 2,4,6\}}\)
\(\displaystyle{ A_7 = \{1,2,4,5\}}\)
Zdarzenia w rzucie kostką.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Zdarzenia w rzucie kostką.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 22:48 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Zdarzenia w rzucie kostką.
Zdarzenia przeciwne do danych:
\(\displaystyle{ A _{1}^'}\) - liczba oczek większa od 4
\(\displaystyle{ A _{2}^'}\) - liczba oczek nie podzielna przez 3
\(\displaystyle{ A _{3}^'}\) - liczba oczek nie jest liczbą pierwszą, czyli {1,4,6}
\(\displaystyle{ A _{4}^'}\) - liczba oczek mniejsza niż 5
\(\displaystyle{ A _{5}^'}\) - {2,3,5}
\(\displaystyle{ A _{6}^'}\) - {1,3,5}
\(\displaystyle{ A _{7}^'}\) - {3,6}
\(\displaystyle{ A _{1}^'}\) - liczba oczek większa od 4
\(\displaystyle{ A _{2}^'}\) - liczba oczek nie podzielna przez 3
\(\displaystyle{ A _{3}^'}\) - liczba oczek nie jest liczbą pierwszą, czyli {1,4,6}
\(\displaystyle{ A _{4}^'}\) - liczba oczek mniejsza niż 5
\(\displaystyle{ A _{5}^'}\) - {2,3,5}
\(\displaystyle{ A _{6}^'}\) - {1,3,5}
\(\displaystyle{ A _{7}^'}\) - {3,6}