prawdopodobienstwo zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

prawdopodobienstwo zdarzeń

Post autor: patricia__88 »

Zdarzenia A, B i C tworzą podział przestrzeni zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ \Omega}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A)}\), jeśli \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,5}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup C)=0,8}\).
Ma ktoś jakis pomysł?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

prawdopodobienstwo zdarzeń

Post autor: pyzol »

Elementarnych, więc są rozłączne i wypełniają całą przestrzeń.
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)=0,8\\
P(A)+P(C)=0,5\\
P(A)+P(B)+P(C)=1}\)
-- 17 gru 2010, o 11:19 --pomieszałem z liczbami, ale tak to mniej więcej leci
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

prawdopodobienstwo zdarzeń

Post autor: patricia__88 »

dzieki wielkie \(\displaystyle{ P(A)=0,3}\)
ODPOWIEDZ