Zastanawiam się nad tym wzorem z zadania:
w worku jest 13 piłeczek, jedna z nich jest złota. Losuje się piłeczke, a następnie z powrotem wkłada do worka. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki, w pierwszym losowaniu? a jakie w drugim i trzecim?
wzór na to powinien być \(\displaystyle{ \frac{1}{13} \cdot 100\%}\) i to jest = \(\displaystyle{ 7,69\%}\)
i to niby logiczne ale przy drugim losowaniu na pewno jest \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{13}+ \frac{1}{13} \right) \cdot 100}\)?
Bo przecież piłeczka wylosowana jest wkładana z powrotem do woreczka, czy jest na to inny wzór?
pozdrow i dziękuję za pomoc z góry
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 22:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
Zauważ, że gdyby tak było to przy 14 losowaniu p-stwo byłoby większe niż 1 !.Shahon pisze: ... ale przy drugim losowaniu na pewno jest (1/13+1/13)*100?...
P-stwo wylosowania złotej piłeczki w każdym losowaniu jest takie same i wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\) ale myślę, że w zadaniu chodzi o coś innego i zdanie (może niezbyt precyzyjnie sformułowane)
oznacza odpowiednio:Shahon pisze:Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki, w pierwszym losowaniu? a jakie w drugim i trzecim?
- wylosowanie złotej piłeczki za pierwszym razem.
- wylosowanie złotej piłeczki dopiero za drugim razem (czyli wylosowanie kolejno piłeczki niezłotej i złotej)
- wylosowanie złotej piłeczki dopiero za trzecim razem (czyli wylosowanie kolejno piłeczki niezłotej, niezłotej i złotej)
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
Edycja postu:
Zazwyczaj prawdopodobieństwo zapisuje się ułamkiem.
Również uważam, że prawdopodobieństwo za każdym losowaniem wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\).
Prawdopodobieństwo byłoby inne, gdyby polecenie było w stylu: Oblicz prawdopodobieństwo, że w dwóch losowaniach wylosowaliśmy przynajmniej raz złotą piłeczkę.
Zazwyczaj prawdopodobieństwo zapisuje się ułamkiem.
Również uważam, że prawdopodobieństwo za każdym losowaniem wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\).
Prawdopodobieństwo byłoby inne, gdyby polecenie było w stylu: Oblicz prawdopodobieństwo, że w dwóch losowaniach wylosowaliśmy przynajmniej raz złotą piłeczkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
Tak chodzi tutaj o wyprowadzenie wzoru, bo faktycznie nie wiem jak będzie on wyglądać.
Dla poleceń jakie podaliście jaki będzie wzór?
wylosowanie złotej piłeczki za pierwszym razem tj 1/13
-wylosowanie złotej piłeczki dopiero za drugim razem - czyli jaki wzór zastosować?
-wylosowanie złotej piłeczki dopiero za trzecim razem - i analogicznie tutaj?
dziękuje za pomoc
Dla poleceń jakie podaliście jaki będzie wzór?
wylosowanie złotej piłeczki za pierwszym razem tj 1/13
-wylosowanie złotej piłeczki dopiero za drugim razem - czyli jaki wzór zastosować?
-wylosowanie złotej piłeczki dopiero za trzecim razem - i analogicznie tutaj?
dziękuje za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
Iloczyn p-stw dla kolejnych losowań. Jeżeli w danej kolejce mamy wylosować złotą piłeczkę, to \(\displaystyle{ \frac{1}{13}}\) a jeżeli mamy wylosować niezłotą to \(\displaystyle{ \frac{12}{13}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
tak tylko ze wychodzi że nie ma znaczenia fakt ilości losowań... no ale przecież ma bo jeśli będizemy losować infty ilość razy to na pewno w końcu wylosujemy złotą, i w nieskończonym ilościowo losowaniu prawdopodobieństwo wylosowania złotej jest równe 1.
Tak więc pytanie czy jeśli losujemy więcej niż raz prawdopodobieństwo wylosowania złotej się zwiększa? i jeśli tak to jak wyprowadzić na to wzór?-- 16 gru 2010, o 22:45 --Myślę nad tym i to będzie z tą treścią tak:
w worku jest 13 piłeczek, jedna z nich jest złota. Losuje się piłeczke, a następnie z powrotem wkłada do worka. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania n razy z rzędu piłeczki nie-złotej?
wie ktoś?
Tak więc pytanie czy jeśli losujemy więcej niż raz prawdopodobieństwo wylosowania złotej się zwiększa? i jeśli tak to jak wyprowadzić na to wzór?-- 16 gru 2010, o 22:45 --Myślę nad tym i to będzie z tą treścią tak:
w worku jest 13 piłeczek, jedna z nich jest złota. Losuje się piłeczke, a następnie z powrotem wkłada do worka. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania n razy z rzędu piłeczki nie-złotej?
wie ktoś?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
Mylisz różne rzeczy:
1) wylosowanie złotej piłeczki w n-tym losowaniu: tutaj p-stwo wynosi zawsze:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{13}}\)
bo te losowania są niezależne i zawsze losujemy spośród 13 piłeczek wśród których jest 1 złota.
2) wylosowania niezłotej piłeczki w (n-1) kolejnych losowaniach i złotej w n-tym losowaniu: tutaj p-stwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(B)=\left( \frac{12}{13} \right)^{n-1} \cdot \frac{1}{13}}\)
i jak widać maleje z każdym kolejnym losowaniem.
3) wylosowanie co najmniej raz złotej piłeczki w n losowaniach: tutaj p-stwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(C)=1-\left( \frac{12}{13} \right)^{n}}\)
i jak widać rośnie z każdym kolejnym losowaniem.
Ty w zadaniu umieściłeś pytanie jak do punktu 1), później spytałeś w kolejnym poście o wyjaśnienie jak dla punktu 2) a teraz mówisz o rosnącym p-stwie w miarę kolejnych losowań pisząc, że na pewno w końcu wylosujemy złotą (z czego wynika, że może Ci chodzić o wylosowanie tej złotej przynajmniej raz).
Jakiego znaczenia nie ma fakt ilości losowań i z czego to wywnioskowałeś? Zdecyduj się p-stwo czego chcesz policzyć? Na razie "obracasz się" wokół trzech różnych zdarzeń:Shahon pisze:tak tylko ze wychodzi że nie ma znaczenia fakt ilości losowań... no ale przecież ma bo jeśli będizemy losować \(\displaystyle{ \infty}\) ilość razy to na pewno w końcu wylosujemy złotą, i w nieskończonym ilościowo losowaniu prawdopodobieństwo wylosowania złotej jest równe 1.
1) wylosowanie złotej piłeczki w n-tym losowaniu: tutaj p-stwo wynosi zawsze:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{13}}\)
bo te losowania są niezależne i zawsze losujemy spośród 13 piłeczek wśród których jest 1 złota.
2) wylosowania niezłotej piłeczki w (n-1) kolejnych losowaniach i złotej w n-tym losowaniu: tutaj p-stwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(B)=\left( \frac{12}{13} \right)^{n-1} \cdot \frac{1}{13}}\)
i jak widać maleje z każdym kolejnym losowaniem.
3) wylosowanie co najmniej raz złotej piłeczki w n losowaniach: tutaj p-stwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(C)=1-\left( \frac{12}{13} \right)^{n}}\)
i jak widać rośnie z każdym kolejnym losowaniem.
Ty w zadaniu umieściłeś pytanie jak do punktu 1), później spytałeś w kolejnym poście o wyjaśnienie jak dla punktu 2) a teraz mówisz o rosnącym p-stwie w miarę kolejnych losowań pisząc, że na pewno w końcu wylosujemy złotą (z czego wynika, że może Ci chodzić o wylosowanie tej złotej przynajmniej raz).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 20:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania złotej piłeczki
tak dokładnie o to mi chodziło co w 3cim punkcie obliczenia faktycznie są logiczne teraz!
dziękuję Ci bardzo dobry człowieku:)
dziękuję Ci bardzo dobry człowieku:)