prawdopodobienstwo z kadratem
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
prawdopodobienstwo z kadratem
sposrod dwoch przeciwleglych wierzcholkow kwadratu o dlugosci 2 i srodkow jego bokow wylosowano trzy rozne punkty . Oblicz prawdopodobientswo , ze sa one wierzcholkami trojkata , ktorego obwod jest mniejszy od 4
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
prawdopodobienstwo z kadratem
Na początek należałoby narysować kwadrat i rozważyć wszystkie możliwe trójkąty, zgodnie z treścią zadania
Oznaczmy zdarzenia
Ω - wylosujemy dwa przeciwległe wierzchołki i jeszcze jeden dowolny
A - wylosowane 3 wierchołki są wierchołkami trójkąta o obwodzie mniejszy od 4
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={6\choose 3}*2=20*2=40}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{10}}\)
Oznaczmy zdarzenia
Ω - wylosujemy dwa przeciwległe wierzchołki i jeszcze jeden dowolny
A - wylosowane 3 wierchołki są wierchołkami trójkąta o obwodzie mniejszy od 4
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={6\choose 3}*2=20*2=40}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{10}}\)