Wygranie pucharu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bambusa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy

Wygranie pucharu

Post autor: bambusa1 »

Dwie równorzędne drużyny siatkarskie S1 i S2 walczą o puchar. Puchar zdobywa ta drużyna, która jako pierwsza trzy razy z rzędu wygra mecz. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że drużyna S1 wywalczy puchar w szóstym meczu.

Nie rozumiem, o co chodzi w rozw. tego zad na forum, wiec zakładam nowy temat.
Proszę o jakieś rachunki.
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Wygranie pucharu

Post autor: Vieshieck »

edit: źle zrozumiałem treść. Post do usunięcia. Przepraszam
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wygranie pucharu

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Skoro S1 zdobyła puchar w 6 meczu, to wygrała mecze 4, 5, 6 i przegrała 3, czyli na pewno tacy byli zwycięzcy 4 ostatnich meczów:

- - S2 S1 S1 S1

Oczywiście S2 nie mogła wygrać w 1 i 2 meczu ponieważ wtedy zdobyłaby puchar, czyli możliwe wyniki dwóch pierwszych meczów, to ...(?)
bambusa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy

Wygranie pucharu

Post autor: bambusa1 »

Próbowałam liczyć to schematem Bernoulliego ale nic mi nie wychodzi... Jak to policzyć inaczej?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wygranie pucharu

Post autor: mat_61 »

bambusa1 pisze:Próbowałam liczyć to schematem Bernoulliego ale nic mi nie wychodzi
Schemat Benouliego nie ma tu zastosowania. W tym zadaniu nie chodzi o wygranie określonej ilości meczy, ale o wygrywanie przez drużyny meczy w określonej kolejności.
bambusa1 pisze:Jak to policzyć inaczej?
Przecież napisałem Ci wskazówkę zakończoną pytaniem:
mat_61 pisze:...czyli możliwe wyniki dwóch pierwszych meczy, to ...(?)
Jaka jest odpowiedź na to pytanie?
bambusa1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2010, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 21 razy

Wygranie pucharu

Post autor: bambusa1 »

S1, S1, S2, S1, S1, S1

S1, S2, S2, S1, S1, S1

S2, S1, S2, S1, S1, S1

Takie są możliwości. Co z tym mam zrobić, nie wiem jak uwzględnić kolejność...-- 28 gru 2010, o 14:33 --\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot (\frac{1}{2}) ^{2} \cdot (\frac{1}{2}) ^{3}+ (\frac{1}{2}) ^{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot (\frac{1}{2}) ^{3}+\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}= \frac{1}{8} \cdot \frac{3}{8}= \frac{3}{64}}\)

Tak to ma być?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wygranie pucharu

Post autor: mat_61 »

Te warianty wypisałaś poprawnie (w samych obliczeniach coś masz nie tak, bo w ostatnim składniku masz iloczyn tylko 3 czynników, ale wynik masz poprawny )

One już uwzględniają kolejność zwycięstw każdej z drużyn, a ponieważ p-stwo zwycięstwa każdej z nich jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) to p-stwo każdej z wypisanych przez Ciebie sekwencji 6 kolejnych meczy jest równe:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}=\left( \frac{1}{2} \right)^{6}}\)

Ponieważ sekwencji meczy sprzyjających podanemu zdarzeniu są 3, to p-stwo jest równe:

\(\displaystyle{ 3 \cdot \left( \frac{1}{2} \right)^{6}=...}\)
ODPOWIEDZ