1.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w grupie 7 osób wszystkie mają urodziny w tym samym dniu tygodnia.
2.
Siedmiorgu zawodnikom, wśród których było 3 chłopców losowo przyznano numery startowe od 1 do 7. Oblicz prawdopodobieństwo tego że chłopcy mieli numery nieparzyste
3.
W paczce znajduje się 50 swetrów. 4 z nich są wadliwe. Wybieramy losowo 2 swetry. Jakie jest prawdopodobieństwo że wybierzemy dobre.
4.
12 osób, wśród których są A i B, sadzaamy losowo przy okrągłym stole. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że osoby A i B będą siedziały obok siebie.
Proszę nie tyle o rozwiązanie tych zadań (no ale miło by było ) co o napisanie wskazówkek jak te zadania zrobić.
z góry dzięki
Temat nieregulaminowy. Poprawiam. Calasilyar
kilka zadań z prawdopodobieństwa
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
kilka zadań z prawdopodobieństwa
do 2.
nieparzystych numerów jest 4 chłopców 3 sztuki wiec "kombinuj"
do 3.
wybierasz same dobre których jest 46 z 50 wszystkich wybierzesz jeden dobry to masz 45 dobrych i 49 wszystkich. Wybierzesz drugi to ...
nieparzystych numerów jest 4 chłopców 3 sztuki wiec "kombinuj"
do 3.
wybierasz same dobre których jest 46 z 50 wszystkich wybierzesz jeden dobry to masz 45 dobrych i 49 wszystkich. Wybierzesz drugi to ...
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
kilka zadań z prawdopodobieństwa
Zadanie 4
\(\displaystyle{ 2*12*10!}\)
zastanów się dlaczego tak jest, najlepiej wykonaj jakiś rysunek
\(\displaystyle{ 2*12*10!}\)
zastanów się dlaczego tak jest, najlepiej wykonaj jakiś rysunek
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
kilka zadań z prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=7^{7}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=7*1^{7}=7}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{7}{7^{7}}=\frac{1}{117649}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=7*1^{7}=7}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{7}{7^{7}}=\frac{1}{117649}}\)