dystrybuanta zmiennej max

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wredna8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy

dystrybuanta zmiennej max

Post autor: wredna8888 »

Jak policzyć dystrybuantę zmiennej Y=max{X,d}? X ma rozkład wykładniczy z par. 1, d-liczba dodatnia.
Wiem, że \(\displaystyle{ max\left\{ X,d\right\}= \begin{cases} X \ dla X>d\\ d \ dla X \le d\end{cases}}\)
Ile wynosi \(\displaystyle{ P(Y \le y)}\). Czy może przyjmować jakąś wartość dla y<d,skoro max zawsze będzie większe od liczy d. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ