Mając do dyspozycji 7 kul białych i 5 czarnych oblicz jakie jest prawdopodobieństwo ze 3 wylosowane kule będą a) wyłącznie białe kule b) będą 2 czarne kule
Oto to moja próba rozwiązania zadania:
\(\displaystyle{ }|\Omega| = {12 \choose 3} = 220,
|A| = {7 \choose 3} = 35,
P(A) = 15,9\%,
|B| = {5 \choose 2} = 10,
P(B) = 4,5\%}\)
Czy ktoś z obecnych może potwierdzić lub nie poprawność rozwiązania?-- 14 gru 2010, o 14:45 --Zastanawia mnie jednak czy warunek b nie powinien wygladać tak
\(\displaystyle{ |B|= {5 \choose 2} {7 \choose 1} = 70, czyli P(B)= 31,8\%}\)
?
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kul
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kul
a) OK
b) pierwszy sposób źle, drugi OK
Tak z ciekawości spytam skąd wynika podawanie p-stwa w % ?
b) pierwszy sposób źle, drugi OK
Tak z ciekawości spytam skąd wynika podawanie p-stwa w % ?