Jestem kompletnie zero w tej dziedzinie, a szukałem korepetycji to oni nie udzielają, bo to jest za łatwe. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, tylko przykład b), Prosiłbym o narysowanie drzewka, może być niewyraźnie.
Mogę podać email, żeby ktoś narysował mi w paincie.
Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz,jakie jest prawdopodobieństwo, że
a)co najmniej raz wypadnie orzeł
b) co najwyżej trzy razy wypadnie reszka.
Prawdopodobieństwo Rzucamy pięć razy monetą.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Prawdopodobieństwo Rzucamy pięć razy monetą.
Co najmniej raz wypadnie orzeł. Łatwiej policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli orzeł nie wypadnie ani razu - czyli kiedy wypadną same reszki. Prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki to 1/2, a mamy 5 rzutów, więc będzie \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{5}}\)
Czyli znamy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do naszego szukanego, więc teraz wystarczy je tylko odjać od 1 i po zadaniu
\(\displaystyle{ P(A)=1-\left( \frac{1}{2} \right) ^{5}}\)
Czyli znamy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do naszego szukanego, więc teraz wystarczy je tylko odjać od 1 i po zadaniu
\(\displaystyle{ P(A)=1-\left( \frac{1}{2} \right) ^{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 gru 2010, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
Prawdopodobieństwo Rzucamy pięć razy monetą.
Dziękuję za policzenie, ale jak tak patrzę do zeszytu, to jest przykład do a), chyba że to moja nauczycielka się pomyliła. Prosiłbym o zrobienie jeszcze jednego (obydwu).