prawdopodobieństwo na szóstkę

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ojmamproblem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dzierżoniów

prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: ojmamproblem »

Na pewnej loterii jest 100 losów, w tym 10 wygrywających 20 zł, 5 wygrywających 40 zł oraz 5 wygrywających 60 zł. W pierwszym losowaniu wyciągnęliśmy los 60 zł. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w drugim losowaniu wyciągniemy taki los, że z dwóch losowań uzyskamy wygraną nie mniejszą niż 100 zł.
Proszę o rozwiązanie ? Czy tutaj chodzi o wypisanie możliwości ?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: bakala12 »

Czyli w drugim losowaniu mamy wyciągnąć los za 40zł lub za 60zł
Po 40 jest 5 losów
Po 60 jest 4 losy, bo jeden już wylosowany
Wobec tego
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5+4}{100-1} = \frac{1}{11}}\)
ojmamproblem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 gru 2010, o 13:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dzierżoniów

prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: ojmamproblem »

Bardzo dziękuję teraz już rozumiem
Patri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 lis 2006, o 16:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: Patri »

Prawdopodobieństwo, to jedyny dział, który stanowi dla mnie wyzwanie i kłóci się z moją prywatną logiką .
Proszę o pomoc, gdzie jest błąd w moim myśleniu.

Wszystkie zdarzenia \(\displaystyle{ {100 \choose 1} \cdot {99 \choose 1} =100 \cdot 99=9900}\)

Zdarzenia sprzyjające \(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} + {5 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} =5 \cdot 5+5 \cdot 4=25+20=45}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{45}{9900}}\)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, o 20:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: Jan Kraszewski »

Twój błąd polega na tym, że zajmujesz się zdarzeniem "z dwóch losowań uzyskamy wygraną nie mniejszą niż 100 zł", tymczasem mamy zajmować się zdarzeniem "w drugim losowaniu wyciągniemy taki los, że z dwóch losowań uzyskamy wygraną nie mniejszą niż 100 zł, o ile w pierwszym losowaniu wyciągnęliśmy los za 60 zł".

JK
Patri
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 lis 2006, o 16:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: Patri »

Dziękuję za odpowiedź. Nie wniosła ona jednak jakiejś znaczącej różnicy w zrozumienie przeze mnie problemu. Nie wiem jaka jest różnica między jednym podejściem a drugim. Tak czy inaczej pierwsze losowanie mamy już za sobą, mam je całkiem pominąć i wtedy będzie bardziej sensownie?
Czy jest jakieś magiczne zaklęcie otwierające umysł na zagadnienia prawdopodobieństwa? Czemu tak ciężko mi to przychodzi?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

prawdopodobieństwo na szóstkę

Post autor: Jan Kraszewski »

Patri pisze:Nie wiem jaka jest różnica między jednym podejściem a drugim.
Badasz inne sytuacje, tworzysz inne modele.
Patri pisze:Tak czy inaczej pierwsze losowanie mamy już za sobą, mam je całkiem pominąć i wtedy będzie bardziej sensownie?
Nie, masz wykorzystać wiedzę o tym, jaki był wynik tego losowania. Natomiast nie możesz rozważać potencjalnych wyników tego losowania, bo to losowanie już się odbyło i wiemy, jaki był jego wynik. W związku z tym badasz tylko drugie losowanie, ale wykorzystując wiedzę o pierwszym.

JK
ODPOWIEDZ