Zadanie 1
W urnie znajduje się 5 kul białych oraz 4 czarne. Losujemy z urny 2 kule - bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A - że wylosujemy kule różnych kolorów,
B - że wylosujemy kule tego samego koloru
C - że obie kule będą białe
.....
Zadanie 2
W urnie znajduje się 5 kul białych oraz 4 czarnr. Losujemy z urny 2 kule - ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A - że wylosujemy kule różnych kolorów
B - że obie kule są białe
......
W urnie znajduje sie ... (wie ktoś jak to zrobić?)
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
W urnie znajduje sie ... (wie ktoś jak to zrobić?)
Zadanie 1
Ω - zdarzenie polega na tym, że wylosujemy dowolne dwie kule bez zwracania
A - że wylosujemy kule różnych kolorów,
B - że wylosujemy kule tego samego koloru
C - że obie kule będą białe
Wszystkich kul jest 9 czyli
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={9\choose 2}=36}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={5\choose 1}*{4\choose 1}=20}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={5\choose 2}+{4\choose 2}=16}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}={5\choose 2}=10}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{20}{36}=\frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{16}{36}=\frac{4}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}}\)
[ Dodano: 27 Listopad 2006, 18:39 ]
Zadanie 2
Ω - zdarzenie polega na tym, że wylosujemy dowolne dwie kule ze zwracaniem
A - że wylosujemy kule różnych kolorów
B - że obie kule są białe
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=9^{2}=81}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=5^{1}*4^{1}=20}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=5^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{20}{81}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{25}{81}}\)
Ω - zdarzenie polega na tym, że wylosujemy dowolne dwie kule bez zwracania
A - że wylosujemy kule różnych kolorów,
B - że wylosujemy kule tego samego koloru
C - że obie kule będą białe
Wszystkich kul jest 9 czyli
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}={9\choose 2}=36}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={5\choose 1}*{4\choose 1}=20}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={5\choose 2}+{4\choose 2}=16}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}={5\choose 2}=10}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{20}{36}=\frac{5}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{16}{36}=\frac{4}{9}}\)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}}\)
[ Dodano: 27 Listopad 2006, 18:39 ]
Zadanie 2
Ω - zdarzenie polega na tym, że wylosujemy dowolne dwie kule ze zwracaniem
A - że wylosujemy kule różnych kolorów
B - że obie kule są białe
\(\displaystyle{ \overline{\overline\Omega}=9^{2}=81}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=5^{1}*4^{1}=20}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=5^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{20}{81}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{25}{81}}\)