z liczb 1,2,3,.......44,45,46, wybieramy jedna oblicz prawdobodobienswto zdarzen.
a. wybrana liczba jest parzysta
b. wybrana liczba jest podzilna przez 3
z liczb 1, 2, 3....44,45,46 wybieramy jedną....
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 18:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 16 razy
z liczb 1, 2, 3....44,45,46 wybieramy jedną....
a) A - wybranie liczby parzystej
\(\displaystyle{ \left| A \right| = \left\lfloor \frac{46}{2} \right\rfloor = 23 \quad \left| \Omega \right| = 46
\\\\
P(A) = \frac{\left| A \right|}{\left| \Omega \right|} = \frac{23}{46} = \frac{1}{2}}\)
b) A - wybranie liczby podzielnej przez 3
\(\displaystyle{ \left| A \right| = \left\lfloor \frac{46}{3} \right\rfloor = 15 \quad \left| \Omega \right| = 46
\\\\
P(A) = \frac{\left| A \right|}{\left| \Omega \right|} = \frac{15}{46}}\)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = \left\lfloor \frac{46}{2} \right\rfloor = 23 \quad \left| \Omega \right| = 46
\\\\
P(A) = \frac{\left| A \right|}{\left| \Omega \right|} = \frac{23}{46} = \frac{1}{2}}\)
b) A - wybranie liczby podzielnej przez 3
\(\displaystyle{ \left| A \right| = \left\lfloor \frac{46}{3} \right\rfloor = 15 \quad \left| \Omega \right| = 46
\\\\
P(A) = \frac{\left| A \right|}{\left| \Omega \right|} = \frac{15}{46}}\)