Doświadczenie losowe...
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pułtusk
- Podziękował: 2 razy
Doświadczenie losowe...
1. Doświadczenie losowe polega na trzykrotnym rzucie jedną wymetryczną polską monetą. Oblisz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najwyżej dwa razy wypadł orzeł
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Doświadczenie losowe...
Znasz ilość wszystkich wyników ?
Sprzyjające możesz wypisać i policzyć (bo na szczęście nie ma ich dużo).
Albo całe zadanie policzyć z przeciwnego - 3 razy wypadł orzeł.
Sprzyjające możesz wypisać i policzyć (bo na szczęście nie ma ich dużo).
Albo całe zadanie policzyć z przeciwnego - 3 razy wypadł orzeł.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 03:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Doświadczenie losowe...
pudełku z maskotkami były misie i pieski, przy czym misiów było trzy razy więcej niż piesków. Wybieramy losowo kolejno bez zwracania dwie maskotki. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że za pierwszym razem wylosowaliśmy misia a za drugim pieska, wynosi 15/76. Oblicz, ile piesków i ile misiów było na początku w pudełku.
- 1Zielona1
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 20:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 1 raz
Doświadczenie losowe...
Skoro misiów było 3 razy więcej niż piesków, to oznacz je 3x a pieski x.
Razem zabawek masz 4x.
Zadanie możesz rozwiązać drzewkiem.
Pierwszy etap losowania: wyjąłeś misia z szansą \(\displaystyle{ \frac{3x}{4x}}\)
albo pieska \(\displaystyle{ \frac{x}{4x}}\) Iksy możesz sobie skrócić.
Po tym losowaniu zostało Ci zabawek 4x-1.
Teraz II etap - losujesz drugą zabawkę. Na misia masz \(\displaystyle{ \frac{3x-1}{4x-1}}\) , a na pieska \(\displaystyle{ \frac{x}{4x-1}}\)
A - zdarzenie losowe - wylosowano pierwszego misia, a drugiego pieska.
Misia z I etapu (znaczy ten ułamek) wymnożysz z pieskiem z II etapu i masz:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} * \frac{x}{4x-1} = \frac{15}{76}}\)
Gdy pomnożysz liczniki i mianowniki otrzymasz proporcję.
Z proporcji otrzymasz równanie 76 * 3x = 15 * (16x-4)
i wtedy x=5 - ilość piesków, a misiów to już wiesz.
Razem zabawek masz 4x.
Zadanie możesz rozwiązać drzewkiem.
Pierwszy etap losowania: wyjąłeś misia z szansą \(\displaystyle{ \frac{3x}{4x}}\)
albo pieska \(\displaystyle{ \frac{x}{4x}}\) Iksy możesz sobie skrócić.
Po tym losowaniu zostało Ci zabawek 4x-1.
Teraz II etap - losujesz drugą zabawkę. Na misia masz \(\displaystyle{ \frac{3x-1}{4x-1}}\) , a na pieska \(\displaystyle{ \frac{x}{4x-1}}\)
A - zdarzenie losowe - wylosowano pierwszego misia, a drugiego pieska.
Misia z I etapu (znaczy ten ułamek) wymnożysz z pieskiem z II etapu i masz:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} * \frac{x}{4x-1} = \frac{15}{76}}\)
Gdy pomnożysz liczniki i mianowniki otrzymasz proporcję.
Z proporcji otrzymasz równanie 76 * 3x = 15 * (16x-4)
i wtedy x=5 - ilość piesków, a misiów to już wiesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 03:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Doświadczenie losowe...
Hej mam problem z zadaniem jak byś mogla to rozwiązać to byłabym wdzięczna
W kasynie są 4 automaty do gry. W jednym z nich można wygrać z prawdopodobieństwem 1/3 a w pozostałych 1/5. Oblicz prawdopodobieństwo wygrania z losowo wybranego automatu.
W kasynie są 4 automaty do gry. W jednym z nich można wygrać z prawdopodobieństwem 1/3 a w pozostałych 1/5. Oblicz prawdopodobieństwo wygrania z losowo wybranego automatu.