Prawdopodobieństwo, że wylosowano różne kule.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Khamell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 24 sty 2008, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczerców
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo, że wylosowano różne kule.

Post autor: Khamell »

Mamy dwie urny. W jednej są 4 białe i 2 zielone kule, w drugiej 4 zielone i 2 białe. Rzucamy kostką sześcienną. Jezeli wypadla liczba podzielna przez 3 to losujemy z pierwszej i drugiej urny po jednej kuli, jezeli nie to losujemy z drugiej dwie kule. Obliczyc prawdopodobieśtwo, że wylosowane bile są różnych kolorów.

Mniemam,że mamy do czynienia z prawdopodobieństwem warunkowym.

Pr., że na kostce liczba podzielna przez 3: 1/3
Niepodzielna: 2/3

Jeżeli podzielna, to: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\left( \frac{4}{6} \cdot \frac{4}{6}+ \frac{2}{6}\cdot \frac{2}{6} \right)}\)

Jeżeli nie: to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\left( \cdot \frac{4}{6}\cdot\frac{2}{6}\right)}\)

Teraz mam kilka pytań:
1. Czy powyższe jest dobrze?
2. Czy warunki, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) mnożymy przez siebie w mianowniku.
3. W liczniku przypadki gdy podzielna i niepodzielnia dodajemy do siebie, czy mnożymy? Czy też poszczególne przypadki(podzielna, niepodzielna) najpierw dzielimy przez warunki i dopiero dodajemy?

Z góry thx.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo, że wylosowano różne kule.

Post autor: piasek101 »

Pierwsza linijka ok.

Co do drugiej - nie wiem skąd masz to w nawiasie - nie jest dobrze.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo, że wylosowano różne kule.

Post autor: mat_61 »

Khamell pisze:Mniemam,że mamy do czynienia z prawdopodobieństwem warunkowym.
Raczej z prawdopodobieństwem całkowitym.
Khamell pisze:Teraz mam kilka pytań:
1. Czy powyższe jest dobrze?
2. Czy warunki, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) mnożymy przez siebie w mianowniku.
3. W liczniku przypadki gdy podzielna i niepodzielnia dodajemy do siebie, czy mnożymy? Czy też poszczególne przypadki(podzielna, niepodzielna) najpierw dzielimy przez warunki i dopiero dodajemy?
1) Odpowiedział Ci piasek101
2) i 3) Te pytania są niezasadne/niezrozumiałe biorąc pod uwagę, że należy skorzystać ze wzoru na p-stwo całkowite.
ODPOWIEDZ