Prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: julia13 »

Ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwp zdarzenia:
wylosowana liczba jest podzielna przez 15 i nie jest podzielna przez 20
Robiłam to tak
A1-wylosowana liczba jest podzielna przez 15
A1={15, 30, 45, 60, 75, 90}
|A1|=6
A2-wylosowana liczba nie jest podzielna przez 20 (nie wiedziałam czy brac tutaj wszystkie dwucyfrowe niepodzielne przez 20 czy tylko te podzielne przez 15 a niepodzielne przez 20)
A2={15, 30, 45, 75, 90, }
|A2|=5

I teraz by musiało byc P(A1\(\displaystyle{ \cap}\)A2) ? Tylkoz e ta zcescia wspolna jest chyba już to A2?
Troche chyba mieszam. Pomoże ktoś?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: mat_61 »

\(\displaystyle{ |A1 \cap A2|=5}\) - i to jest OK.

Proponuję od razu zapisać elementy zbioru \(\displaystyle{ A1 \cap A2}\). Jeżeli chcesz wypisać wszystkie elementy zbiorów A1 oraz A2, to A1 masz OK, natomiast A2 to po prostu wszystkie liczby dwucyfrowe niepodzielne przez 20, czyli {11; 12; 13; 14 itd.} - trochę tego jest
ODPOWIEDZ