Grupa krwi
Grupa krwi
I jeszcze jedno Około 20% Polakow ma grupe krwi B. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze wsrod 30 pasazerow autobusu choc jeden ma taka grupe krwi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Grupa krwi
Proponuję schemat Bernoulliego, gdzie:
n=30, p=20%=1/5, q=1-1/5=4/5, k=1, 2..., lub 30.
Stosując zdarzenie przeciwne mamy k=0 oraz:
\(\displaystyle{ p(A)=1-p(A^{'})= {30\choose 0}(\frac{1}{5})^0\cdot (\frac{4}{5})^{30}=1-(\frac{4}{5})^{30}}\)
n=30, p=20%=1/5, q=1-1/5=4/5, k=1, 2..., lub 30.
Stosując zdarzenie przeciwne mamy k=0 oraz:
\(\displaystyle{ p(A)=1-p(A^{'})= {30\choose 0}(\frac{1}{5})^0\cdot (\frac{4}{5})^{30}=1-(\frac{4}{5})^{30}}\)