Moglby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Gracz rzuca dwa razy symetryczną kostką do gry jeśli uzyska w obu rzutach taką samą liczbę oczek to do uzyskanej sumy dodaje 3.
Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo
a. Że uzyska on łącznie 9 oczek
b. Uzyskania liczby nieparzystej
urna... i prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 lis 2006, o 05:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 3 razy
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
urna... i prawdopodobieństwo
aby uzyskać 9 oczek gracz musi wyrzucić.
9-3 = 6
6:2 = 3
czyli musi wyrzucić 2 razy trójkę.
jeżeli nie uzyska 2 razy trójki to może wyrzucić jeszcze np.
3 i 6, 6 i 3, 4 i 5, 5 i 4,
Chyba umiesz obliczyć to prawdopodobieństwo składające się z tylu zdarzeń
9-3 = 6
6:2 = 3
czyli musi wyrzucić 2 razy trójkę.
jeżeli nie uzyska 2 razy trójki to może wyrzucić jeszcze np.
3 i 6, 6 i 3, 4 i 5, 5 i 4,
Chyba umiesz obliczyć to prawdopodobieństwo składające się z tylu zdarzeń