Rzucamy dwa razy kostką do gry. Rozważmy zdarzenia:
A-za pierwszym razem wypadło jedno oczko
B- za drugim razem wypadła parzysta liczba oczek
C - w sumie wypadło 7 oczek
Sprawdź czy niezależne są zdarzenia: A i B; B i C; A i C ; A i B i C
Z odpowiedzia nie mam problemu, tylko jak to poprawnie zapisac i udowodnic ??
zdarzenia niezależne
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
zdarzenia niezależne
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6 \\ \overline{\overline{B}}=18 \\\overline{\overline{A\cap B}}=3 \\ p(A)\cdot p(B)=\frac{6}{36}\cdot \frac{18}{36}=\frac{1}{12} \\ p(A\cap B)=\frac{3}{36}=\frac{1}{12}}\).
Zdarzenia A i B są niezależne.
[ Dodano: 26 Listopad 2006, 16:53 ]
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}=6 \\ \overline{\overline{B}}=18 \\\overline{\overline{C\cap B}}=3 \\ p(C)\cdot p(B)=\frac{6}{36}\cdot \frac{18}{36}=\frac{1}{12} \\ p(C\cap B)=\frac{3}{36}=\frac{1}{12}}\).
Zdarzenia C i B są niezależne.
Zdarzenia A i B są niezależne.
[ Dodano: 26 Listopad 2006, 16:53 ]
\(\displaystyle{ \overline{\overline{C}}=6 \\ \overline{\overline{B}}=18 \\\overline{\overline{C\cap B}}=3 \\ p(C)\cdot p(B)=\frac{6}{36}\cdot \frac{18}{36}=\frac{1}{12} \\ p(C\cap B)=\frac{3}{36}=\frac{1}{12}}\).
Zdarzenia C i B są niezależne.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
zdarzenia niezależne
zdarzenie B polega na tym ,że w pierwszym rzucie możesz wyrzucić dowolną ilośc oczek a w drugim parzystą (są 3 możliwości wyrzucenia parzystej liczby:2,4 lub 6) ,czyli 6*3=18eerroorr pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=18}\)
to zdarzenie polega na tym ,że w pierwszym rzucie wypadnie jedno oczko i jednocześnie w drugim wypadnie parzysta liczba oczek , czyli 1*3= 3eerroorr pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{A\cap B}}=3}\)