Klasyczna nierówność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rps
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Palaiseau
Pomógł: 1 raz

Klasyczna nierówność

Post autor: rps »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a_1,\ldots, a_n}\) są nieujemnymi liczbami rzeczywistymi oraz \(\displaystyle{ p>1}\) to:
\(\displaystyle{ a_1^p+\left(\frac{a_1+a_2}{2}\right)^p+\ldots+\left(\frac{a_1+\ldots+a_n}{n}\right)^p\leqslant \left(\frac{p}{p-1}\right)^p\sum_{i=1}^{n}a_i^p}\)
Pochodzi ona od Hardy'ego (1920), który w końcu udowodnił ją metodami dyskretnymi, jednak teoria martyngałów dostarcza znacznie zgrabniejszy dowód :)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Klasyczna nierówność

Post autor: Swistak »

Bump . Chętnie poznam rozw., miałem tę nierówność kiedyś na pracy domowej na AMI.1 .
ODPOWIEDZ