Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

Do urny zawierajacej 2 kule biale i 6 czarnych dorzucono pewna liczba kul bialych. Ile jest obecnie kul w urnie jesli prawdopodbieństwo wylosowania kuli białej jest równe \(\displaystyle{ \frac{4}{7}}\)
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

Powiedzmy, że dorzuciliśmy \(\displaystyle{ k}\) kul. Ile jest kul w urnie?
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

\(\displaystyle{ \frac{2}{8}k \cdot \frac{6}{8}}\)
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

natusia13053 pisze:\(\displaystyle{ \frac{2}{8}k \cdot \frac{6}{8}}\)
No nie. Musi to być liczba naturalna
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

To nie wiem
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

2 kule biale i 6 czarnych dorzucono \(\displaystyle{ k}\) liczba kul bialych.
Dodawać umiesz?
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

Czyli co mam dodać \(\displaystyle{ \frac{2}{8} + \frac{6}{8}}\) ??
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

No nie. Ile jest kul w urnie przed wrzuceniem tych dodatkowych?
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

No 8
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

A jak wrzucisz \(\displaystyle{ k}\) jeszcze to ile będzie?
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

Albo 9 albo \(\displaystyle{ 8k}\)
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

natusia13053 pisze:Albo 9 albo \(\displaystyle{ 8k}\)
Obie opcje są niepoprawne.

\(\displaystyle{ 8+k}\)
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

Czyli mam zapisać \(\displaystyle{ 8 + k \cdot \frac{2}{8}}\) ??
miodzio1988

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: miodzio1988 »

Nie. masz teraz policzyć pstwo.

No na ile sposobów możesz wyciągnąć jedną dowolną kulę z tej urny?
natusia13053
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Zadania z urnami. Kule białe i czarne

Post autor: natusia13053 »

Na 8??
ODPOWIEDZ