Zadanko z Kulkami w urnie
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
Zadanko z Kulkami w urnie
W urnie jest pewna liczba kul białych i jedna kula czarna . Losujemy jedną kulę z tej urny , zatrzymujemy ją, a następnie z pozosstałych kul losujemy jedną kulę. Ile powinno byc kul białych w urnie, aby prawdopodobienstw wylosowania dwóch kul białych było równe 2/3 ?
- Zaargh
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zza granicy funkcji
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Zadanko z Kulkami w urnie
to chyba będzie tak:
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}*\frac{x-1}{x}=\frac{2}{3}}\)
skąd
x=5
gdzie x to ilość białych
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}*\frac{x-1}{x}=\frac{2}{3}}\)
skąd
x=5
gdzie x to ilość białych
Pozdrawiam