Chlopcy i Dziewczynki 2
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Chlopcy i Dziewczynki 2
Jedna z osob uczacych sie w klasie III a lub III b ma otrzymac bilet do kina. W klasie III a jest 20 dziewczyn i 10 chlopcow. A w klasie IIIb 18 chlopcow i 12 dziewczyn. Rzucamy kostka, jesli wypadnie wiecej niz 2 oczka losujemy osobe z klasy IIIa jesli mniej to z klasy b. Jakie jest prawdopodobieństwo ze bilet otrzyma dziewczyna?
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Chlopcy i Dziewczynki 2
Drzewkiem rozrysuj, to wychodzi ładnie i szybko
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\), że klasa A
\(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\), że klasa B
Drugi poziom drzewka zostawiam Tobie.
\(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\), że klasa A
\(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\), że klasa B
Drugi poziom drzewka zostawiam Tobie.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 23:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Chlopcy i Dziewczynki 2
Skąd wiesz ze \(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\) beda akurat do klasy A a \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) do B ??
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 23:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Chlopcy i Dziewczynki 2
A ile znasz liczb na kostce większych od 2? Bo ja 4: \(\displaystyle{ \{3,4,5,6\}}\). A że wszystkich jest 6, to prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\). Wobec tego szansa, że wylosowana osoba chodzi do kasy A to \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\).
Ostatnio zmieniony 4 gru 2010, o 23:28 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Vieshieck
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 59 razy
Chlopcy i Dziewczynki 2
natusia13053, nie ma sprawy Jakbyś miała jakieś problemy z dalszą częścią drzewka to pisz. Coś spróbuję podpowiedzieć. Ale mam nadzieję, że Ci się uda, bo to nie jest już strasznie trudne
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Chlopcy i Dziewczynki 2
Wszystko mi sie juz udało zrobić -- 4 gru 2010, o 19:01 --Mam jeszcze pytanie, czy mógłbyś pomóc w zadaniu z tego samego działu tylko ze tam jest zadanie z urnami kule białe i czarne. Prosze