Wybór rekawiczek.Sprawdzenie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Czingisham
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

Wybór rekawiczek.Sprawdzenie.

Post autor: Czingisham »

W pudełku znajduje się 15 par rękawiczek,wśrod których dowolne dwie pary różnią się od siebie.Z tego pudełka losujemy 4 rękawiczki.
a)Oblicz przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia losowego.
b)oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A- wśród wylosowanych rękawiczek są dwie pary

\(\displaystyle{ |\Omega|={30 \choose 4}}\)

\(\displaystyle{ A={15 \choose 2}}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {15\choose 2} }{ {30 \choose 4} }}\)

Dobrze to zrobiłem??Bo po skróceniu wychodzi mi inny wynik jak jest w odpowiedzi.
ODPOWIEDZ