Dwie symetryczne kostki
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
Oblicz prawodpodobieństwo, że rzucając dwoma symetrycznymi kostkami sześciennymi otrzymamy w sumie co najmniej 4 oczka.
Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\) ale nie wiem czy dobrze. POMÓŻCIE
Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\) ale nie wiem czy dobrze. POMÓŻCIE
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
w sensie ze otrzymamy w sumie co najwyżej 4 oczka?-- 4 gru 2010, o 16:58 --Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
Dwie symetryczne kostki
w sensie ze otrzymamy w sumie co najwyżej 4 oczka?
No jeśli nie naliczałaś tych sum gdzie była \(\displaystyle{ 4}\) suma to ok ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
Myślę, że nie.
\(\displaystyle{ (1,1)}\)
\(\displaystyle{ (1,2)}\)
\(\displaystyle{ (2,1)}\)
Zdarzenie przeciwne. Jakie jeszcze?
\(\displaystyle{ (1,1)}\)
\(\displaystyle{ (1,2)}\)
\(\displaystyle{ (2,1)}\)
Zdarzenie przeciwne. Jakie jeszcze?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
Ja zrobiłam tak:
omega= 36
zbiór \(\displaystyle{ A ^{'}}\)= \(\displaystyle{ {(3,1)(1,3)(2,2)}\)
P(\(\displaystyle{ A^{'}}\)) = \(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
P(\(\displaystyle{ A^{'}}\) = \(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{6}= \frac{5}{6}}\)
omega= 36
zbiór \(\displaystyle{ A ^{'}}\)= \(\displaystyle{ {(3,1)(1,3)(2,2)}\)
P(\(\displaystyle{ A^{'}}\)) = \(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
P(\(\displaystyle{ A^{'}}\) = \(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{6}= \frac{5}{6}}\)
Dwie symetryczne kostki
No to źle.
Przecież te kombinacje dają nam sumę \(\displaystyle{ 4}\) . A my chcemy mniej niż \(\displaystyle{ 4}\)
Przecież te kombinacje dają nam sumę \(\displaystyle{ 4}\) . A my chcemy mniej niż \(\displaystyle{ 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
do tego co napisałeś \(\displaystyle{ (2,1)(1,2)(1,1)}\) no to juz nic wiecej nie ma do tego i na to samo wyjdzie bo zbiór bedzie \(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\) 6 bo dwie kostki
Dwie symetryczne kostki
Wypisz pary , które spełniają ten warunek, że ich suma da nam liczbę mniejszą niż \(\displaystyle{ 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
Czyli to co ja wcześniej napisałem. Ile tych możliwości jest? I teraz już powinnaś to skończyć
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
Dwie symetryczne kostki
\(\displaystyle{ \frac{33}{36} = \frac{11}{12}}\) ale nie rozumiem czemu trzy skoro rzucamy dwoma kostkami, to nie powinno byc 6 ?