Rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

Rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry...

Post autor: piootrek »

Witam mam pewien problem w związku z poniższym zadaniem proszę o pomoc:
Otóż wiemy, że rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry i określono zdarzenia:
A - liczba wyrzuconych za każdym razem oczek jest liczbą pierwszą
B - Wartość bezwzględna różnicy wyrzuconych oczek jest równa 3
Należy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\).

Obliczyłem że moc zbioru omega jest równa 36
\(\displaystyle{ A=\{(1,1);(1,3);(2,3);(4,1);(4,3);(5,3);(6,1);(3,1);(3,3)\}}\)
czyli \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=9}\)

\(\displaystyle{ B=\{(1,4);(2,5);(3,6);(4,1);(5,2);(6,3)\}}\)
czyli \(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}=6}\)

problem mam natomiast z obliczeniem \(\displaystyle{ A \cap B}\)
W odpowiedzi do zadania pisze, że moc tego zbioru wynosi 2 lecz jedyną częścią wspólną obydwu zbiorów w moim zapisie jest \(\displaystyle{ (4,1)}\) proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 21:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry...

Post autor: piasek101 »

Pierwszy błąd - (1) nie jest pierwsze.
piootrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 lis 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łodzkie
Podziękował: 8 razy

Rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry...

Post autor: piootrek »

Już rozumiem:) źle zinterpretowałem zadanie, myślałem że cyfry wytypowane podczas dwóch rzutów tworzą liczbę dwucyfrową. dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ