Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać - bardzo proszę o pomoc :>Z odcinka \(\displaystyle{ [−1, 1]}\) losujemy dwie liczby \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\). Jakie jest prawdopodobienstwo,
ze równanie \(\displaystyle{ x^2 + px + q = 0}\) ma dwa pierwiastki rzeczywiste? \(\displaystyle{ (p^2 - 4q > 0)}\)
Pierwiastki rzeczywiste równania
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2006, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Pierwiastki rzeczywiste równania
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 08:18 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Pierwiastki rzeczywiste równania
oznacz osie "p" i "q" narysuj kwadrat
\(\displaystyle{ 0 \le p \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le q \le 1}\)
potem nanies na ten obszar warunek \(\displaystyle{ p^2-4q >0}\) i policz odpowiednia całke
\(\displaystyle{ 0 \le p \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le q \le 1}\)
potem nanies na ten obszar warunek \(\displaystyle{ p^2-4q >0}\) i policz odpowiednia całke