Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem. Nie chodzi mi oczywiście o wyliczenie wartości tylko wyjaśnienie jak się za to zabrać.Rzucamy 3 razy moneta. Zmienna losowa Xi przyjmuje wartosc 0, gdy w
i-tym rzucie wypadł orzeł i 1, gdy w i-tym rzucie wypadła reszka, dla i = 1, 2, 3.
Niech X = X1 + X2 + X3. Dla zmiennych losowych X1 oraz X wyznacz ich
rozkład, dystrybuante, wartosc oczekiwana, wariancje i odchylenie standardowe.
Rzuty monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2006, o 15:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Rzuty monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rzuty monetą
wypisujesz wszystkie mozliwe trojki
\(\displaystyle{ X=1+1+1=...}\) ( trzy reszki prawdopodobienstwo ze wypadly same reszki wynosi ...)
\(\displaystyle{ X=0+0+0=...}\) ( trzy orly prawdopodobienstwo ze wypadly same orły wynosi ...)
\(\displaystyle{ X=1+0+0=...}\) (pierwsza reszka , potem dwa orły prawdopodobienstwo ze wypadla reszka i dwa orły wynosi ...)
...
dla zmiennej \(\displaystyle{ X_i}\) rozklad dwu punktowy --> rozklad skokowy
dla zmiennej \(\displaystyle{ X}\) rozklad skokowy
\(\displaystyle{ X=1+1+1=...}\) ( trzy reszki prawdopodobienstwo ze wypadly same reszki wynosi ...)
\(\displaystyle{ X=0+0+0=...}\) ( trzy orly prawdopodobienstwo ze wypadly same orły wynosi ...)
\(\displaystyle{ X=1+0+0=...}\) (pierwsza reszka , potem dwa orły prawdopodobienstwo ze wypadla reszka i dwa orły wynosi ...)
...
dla zmiennej \(\displaystyle{ X_i}\) rozklad dwu punktowy --> rozklad skokowy
dla zmiennej \(\displaystyle{ X}\) rozklad skokowy