Funkcja charakterystyczna rozkładu płaskiego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Umbe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lis 2010, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Funkcja charakterystyczna rozkładu płaskiego

Post autor: Umbe »

Cześć,

Potrzebuje pomocy z policzeniem funkcji charakterystycznej
Tresc zadania:

Zmienna losowa ma rozkład jednostajny o gęstości prawdopodobieństwa określonej wzorem:

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 : x<a \vee x>b \\ \frac{1}{b-a} : a<x<b \end{cases}}}\)

Wiem, że wynik powinien wyjść:

\(\displaystyle{ \frac{e^{itb} -e^{ita}}{it(b-a)}}\)

Problem w tym, że nie wiem jak do niego dojść.

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 19:41 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Funkcja charakterystyczna rozkładu płaskiego

Post autor: luka52 »

Należy obliczyć:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty} e^{itx} f(x) \; \mbox d x}\)
(zwykłe zastosowanie definicji)
ODPOWIEDZ