obliczeniem dystrybuanty, wariancji...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
stickpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2010, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

obliczeniem dystrybuanty, wariancji...

Post autor: stickpl »

Mam problem z rozwiązaniem zadania, a dokładniej nie wiem co jak z czym powiązać. Treść brzmi następująco. Strzelamy 3 razy do tarczy. Prawdopodobieństwo trafienia wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Należy narysować dystrybuantę, obliczyć \(\displaystyle{ P(1 \le X \le 2)}\), \(\displaystyle{ D^{2}X}\) oraz \(\displaystyle{ EX}\). Bardzo bym prosił o pomoc. Z góry bardzo dziękuje.
jetix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 29 maja 2010, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

obliczeniem dystrybuanty, wariancji...

Post autor: jetix »

A zmienna losowa co opisuje w Twoim zadaniu?
stickpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2010, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

obliczeniem dystrybuanty, wariancji...

Post autor: stickpl »

No wydaje mi się że 3 krotny strzał do tarczy. Nie rozumiem dokładnie tego, a nic więcej nie miałem napisane.
ODPOWIEDZ