Prawdopodobieństwo wylosowania uczniów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sabrina17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2010, o 11:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazowsze

Prawdopodobieństwo wylosowania uczniów

Post autor: sabrina17 »

Nie wiem jak rozwiązać takie zadanie.
W klasie IIIa jest 8 chłopców i 12 dziewcząt, a w klasie IIIb - 10 chłopców i 6 dziewcząt. Z każdej klasy losujemy jedną osobę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będą to:
a) dwie dziewczyny
b) dziewczyna i chłopiec
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania uczniów

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

a)
Jakie jest p-stwo wylosowania dziewczyny z IIIa (PA1)=... ?
Jakie jest p-stwo wylosowania dziewczyny z IIIb? (PA2)=...?

Oczywiście dla zdarzeń niezależnych:

\(\displaystyle{ P(A1 \cap A2)=P(A1) \cdot P(A2)}\)

b)
może być chłopak z IIIa + dziewczyna z IIb albo dziewczyna z IIIa + chłopkak z IIIb. P-stwo liczone jak analogicznie jak w a)
ODPOWIEDZ