oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 19 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
W szufladzie znajdują się skarpetki zielone i niebieskie. Zielone skarpetki są co najmniej dwie, a niebieskich było 2 razy więcej niż zielonych. Z szuflady w sposób losowy wyciągnięto jedną skarpetkę, odłożono ją i wyciągnięto kolejną. Prawdopodobieństwo, że wylosowane w ten sposób dwie skarpetki były koloru zielonego, jest \(\displaystyle{ \frac{13}{33}}\) mniejsze od prawdopodobieństwa, że wyciągnięto dwie skarpetki różnych kolorów. Oblicz, ile skarpetek było w szufladzie.
Zadanie to było na próbnej maturze (p. rozszerzony), są oczywiście już odpowiedzi, ale ja nie rozumiem za bardzo sposobu, który podany jest w kluczu.
Jakby ktoś mógł dokładnie wytłumaczyć krok po kroku to byłby bardzo wdzięczny.
Zadanie to było na próbnej maturze (p. rozszerzony), są oczywiście już odpowiedzi, ale ja nie rozumiem za bardzo sposobu, który podany jest w kluczu.
Jakby ktoś mógł dokładnie wytłumaczyć krok po kroku to byłby bardzo wdzięczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
Ale czego nie rozumiesz z podanego klucza odpowiedzi?
Tok postępowania jest taki:
x - ilość skarpetek Z
2x - ilość skarpetek N
P-stwo wylosowania skarpetki Z:
\(\displaystyle{ \frac{x}{3x}}\)
Zostaje skarpetek Z (x-1) i wówczas p-stwo wylosowania skarpetki Z:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{3x-1}}\)
P-stwo wylosowania 2 skarpetek Z, to:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{x}{3x} \cdot \frac{x-1}{3x-1}}\)
Analogicznie liczysz p-stwo wylosowania 2 różnych skarpetek, czyli kolejno Z i N lub N i Z otrzymując:
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{x}{3x} \cdot \frac{2x}{3x-1} + \frac{2x}{3x} \cdot \frac{x}{3x-1}}\)
I teraz zapisujesz w postaci równania zdanie:
Podstawiasz odpowiednie wyrażenia, rozwiązujesz to równanie i wyznaczasz x, a następnie liczysz ile jest wszystkich skarpetek.
Tok postępowania jest taki:
x - ilość skarpetek Z
2x - ilość skarpetek N
P-stwo wylosowania skarpetki Z:
\(\displaystyle{ \frac{x}{3x}}\)
Zostaje skarpetek Z (x-1) i wówczas p-stwo wylosowania skarpetki Z:
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{3x-1}}\)
P-stwo wylosowania 2 skarpetek Z, to:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{x}{3x} \cdot \frac{x-1}{3x-1}}\)
Analogicznie liczysz p-stwo wylosowania 2 różnych skarpetek, czyli kolejno Z i N lub N i Z otrzymując:
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{x}{3x} \cdot \frac{2x}{3x-1} + \frac{2x}{3x} \cdot \frac{x}{3x-1}}\)
I teraz zapisujesz w postaci równania zdanie:
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)-\frac{13}{33}}\)Prawdopodobieństwo, że wylosowane w ten sposób dwie skarpetki były koloru zielonego, jest \(\displaystyle{ \frac{13}{33}}\) mniejsze od prawdopodobieństwa, że wyciągnięto dwie skarpetki różnych kolorów
Podstawiasz odpowiednie wyrażenia, rozwiązujesz to równanie i wyznaczasz x, a następnie liczysz ile jest wszystkich skarpetek.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 19 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
P-stwo wylosowania skarpetki Z:
\(\displaystyle{ \frac{x}{3x}}\)
Czemu tak ? Jest jakiś wzór czy co ?
\(\displaystyle{ \frac{x}{3x}}\)
Czemu tak ? Jest jakiś wzór czy co ?
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
To nie wzór popatrz, skarpetek zielonych masz \(\displaystyle{ x}\),
a wszystkich skarpetek masz (zielone + niebieskie) \(\displaystyle{ x + 2x = 3x}\).
Zatem prawdopodobieństwo wylosowanie skarpetki zielonej to jej ilość, przez ilość wszystkich.
\(\displaystyle{ \frac{x}{3x}}\)
a wszystkich skarpetek masz (zielone + niebieskie) \(\displaystyle{ x + 2x = 3x}\).
Zatem prawdopodobieństwo wylosowanie skarpetki zielonej to jej ilość, przez ilość wszystkich.
\(\displaystyle{ \frac{x}{3x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
Jest to klasyczna definicja p-stwa. Jeżeli mamy np. 30 owoców wśród których jest 11 gruszek to p-stwo wylosowania gruszki wynosi:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|} = \frac{11}{30}}\)
Ponieważ losujemy 1 element to jest 30 możliwych wyników losowania (czyli moc zbioru Omega wynosi 30) i wśród nich jest 11 możliwych wyników losowania sprzyjających zdarzeniu A (czyli moc zbioru A wynosi 11)
W zadaniu analogicznie mamy x skarpetek Z i 2x skarpetek N. Wszystkich skarpetek jest więc 3x. Ponieważ losujemy jedną skarpetkę to mamy 3x możliwych wyników losowania (jest to moc zbioru Omega) wśród których jest x możliwych wyników losowania w których możemy wylosować skarpetkę Z (jest to moc zbioru A1). Stąd p-stwo wylosowania zielonej skarpetki, to:
\(\displaystyle{ P(A1)= \frac{|A1|}{|\Omega|} = \frac{x}{3x}}\)
Teraz to jest jasne?
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{|A|}{|\Omega|} = \frac{11}{30}}\)
Ponieważ losujemy 1 element to jest 30 możliwych wyników losowania (czyli moc zbioru Omega wynosi 30) i wśród nich jest 11 możliwych wyników losowania sprzyjających zdarzeniu A (czyli moc zbioru A wynosi 11)
W zadaniu analogicznie mamy x skarpetek Z i 2x skarpetek N. Wszystkich skarpetek jest więc 3x. Ponieważ losujemy jedną skarpetkę to mamy 3x możliwych wyników losowania (jest to moc zbioru Omega) wśród których jest x możliwych wyników losowania w których możemy wylosować skarpetkę Z (jest to moc zbioru A1). Stąd p-stwo wylosowania zielonej skarpetki, to:
\(\displaystyle{ P(A1)= \frac{|A1|}{|\Omega|} = \frac{x}{3x}}\)
Teraz to jest jasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
czy po zapisaniu ilości skarpetek zielonych w postaci 2+n też wyjdzie?
Ponieważ ja tak obliczyłem i mi wyszło 1,8.. =n więc w przybliżeniu to samo Tylko nie wiem czy tak można ;D i to przybliżenie ;] ;/
Ponieważ ja tak obliczyłem i mi wyszło 1,8.. =n więc w przybliżeniu to samo Tylko nie wiem czy tak można ;D i to przybliżenie ;] ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
Sposób zapisania nie ma żadnego znaczenia, choć nie wiem skąd pomysł żeby ilość zielonych skarpetek zapisać jako \(\displaystyle{ n+2}\)
Jednak niezależnie od sposobu zapisu wynik obliczeń musi być poprawny (nie w jakimś przybliżeniu).
Jednak niezależnie od sposobu zapisu wynik obliczeń musi być poprawny (nie w jakimś przybliżeniu).
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
oblicz prawdopodobieństwo skarpetek w szufladzie
Można i tak, ale tak jak Ci napisałem wcześniej niezależnie od sposobu zapisu wynik obliczeń musi być poprawny (nie w jakimś przybliżeniu).