Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: Anka20 »

Z pudelka w ktorym znajduja sie kartki z cyframi \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6,7,8,9}\) losujemy 3 razy po jednej kartce bez zwrotu i tworzymy z otrzymanych cyfr liczbe trzycyfrowa, ktorej cyfra setek jest pierwsza z wylosowanych cyfr, dziesiatek-druga, jednosci-trzecia. Oblicz prawdopodobienstwo, ze otrzymana liczba jest:
a) parzysta;
b) podzielna przez 4.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Ilość możliwych wyników losowania/wyboru nie zależy od tego w jakiej kolejności wylosowane cyfry przypisujemy do jedności, dziesiątek i setek liczby trzycyfrowej.

A: ostatnia cyfra musi być wylosowana spośród 4 parzystych, pozostałe mogą być dowolne dowolne (losujemy od ostatniej cyfry)

B: wypisz wszystkie pary AB liczby xAB aby była ona podzielna przez 4 - wówczas x może być dowolna spośród pozozstałych
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: Anka20 »

A bedzie 36? a B 18?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: mat_61 »

A mogłabyś napisać skąd takie wyniki?
Powinny być dużo większe.
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: Anka20 »

chodzi mi o moce zbiorow A i B-- 25 lis 2010, o 19:09 --jak wypisalam liczby podzielne przez 4 z tego zbioru to wyszlo mi 18
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: mat_61 »

Ja też miałem na myśli moce zbiorów A i B.

Mogłabyś napisać te dwucyfrowe liczby o różnych cyfrach które są podzielne przez 4?

A co z mocą zbioru A?
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: Anka20 »

właśnie to maja byc rowne cyfry to zle, czli 12,16,24,28,32,36,48,52,56,64,68,72,76,84,92,96, a A to na koncu moze byc 2,4,6,8 i razy 9?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: mat_61 »

B: Czyli tych AB w liczbie xAB jest 16, a x możemy wylosować na ile sposobów? Czyli wszystkich możliwości jest ...(?)

A: dlaczego ma być razy 9?
Na końcu ma być jedna z 4, ale kolejna może być wybrana spośród pozostałych 8 i ostatnia z pozostałych 7.
Anka20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 16 lut 2010, o 15:37
Płeć: Kobieta
Podziękował: 10 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: Anka20 »

B: \(\displaystyle{ 7 \cdot 16}\)
A:\(\displaystyle{ 4 \cdot 8 \cdot 7}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymana liczba jest parzysta

Post autor: mat_61 »

OK.
ODPOWIEDZ