Wybieranie liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
McGyver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2010, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnośląskie

Wybieranie liczb

Post autor: McGyver »

Może to i proste ale jak człowiek się postarzał to ma problemy z takimi rzeczami może ktoś pomoże to rozwiązać.

Zad1.
Spośród 20 różnych punktów na prostej wybieramy losowo dwa punkty. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania 2 sąsiednich punktów.

Zad2.
Spośród liczb \(\displaystyle{ \{-10,-8,-6,-4,-2,0,1,3,5,7,9,11\}}\) losujemy dwie różne liczby \(\displaystyle{ (x,y)}\) a następnie tworzymy iloczyn xy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A) Iloczyn xy jest liczbą niedodatnią
B) Iloczyn xy jest liczbą większą od 60
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 17:09 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
McGyver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2010, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnośląskie

Wybieranie liczb

Post autor: McGyver »

Jakieś propozycje jak zrobić te zadania? Bo z matematyką ostatnio się u mnie krucho zrobiło...
crooveck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 7 paź 2009, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: waw

Wybieranie liczb

Post autor: crooveck »

zad1
A - zdarzenie, że pierwszy punkt możesz wybrać na 18 sposobów (ze środka odcinka), drugi na dwa; albo pierwszy na 2 sposoby (przy krawędzi) drugi na 1.

Omega - wybranie dwóch punktów spośród 20 - pierwszy na 20 sposobów, drugi na 19;

\(\displaystyle{ \#A=18*2+2*1}\)
\(\displaystyle{ \#\Omega=20*19}\)

Zadanie2
Zbiorem zdarzeń elementarnych jest wylosowanie dwóch różnych liczb, można to zrobić na \(\displaystyle{ \#\Omega=12*11}\) sposobów.

a) liczba niedodatnia, to ujemna lub 0, więc z wymienionego zbioru losujemy najpierw liczbę dodatnią (lub 0) potem ujemną (lub 0) albo na odwrót.
Zatem mamy:
\(\displaystyle{ \#A=5*6*2+1*11}\), gdzie:
\(\displaystyle{ 5*6*2}\) jedna z ujemnych i jedna z dodatnich i na odwrót
\(\displaystyle{ 1*11}\) zero i jedna z pozostałych

b) zbiór iloczynów >60:
\(\displaystyle{ \left\{ \left( -8; -10\right),\left(7; 9\right), \left( 7, 11\right), \left( 9;11\right) \right\}}\)
\(\displaystyle{ \#B=4}\)

Jeśli się gdzieś mylę, proszę o poprawienie.
ODPOWIEDZ